Преминете към основното съдържание

Да минем на зELLEни смутита

Силата на мултивитамин: лесно и изгодно, вкусно и полезно + доказателства и съвети от нутриционист!
© iStock

Зеленото смути е комбинация от зелени листни зеленчуци, кълнове, водорасли, подправки, цитруси и други плодове, които са смлени в блендер до много фини частици. Разликата с фрешовете е, че при сокоизтискването фибрите биват отделени от сока, а те съдържат повече ценни вещества, отколкото която и да е друга храна или напитка. „Всички важни съставки обаче се намират в растителните клетки. За да се освободят тези хранителни вещества, клетките трябва да бъдат разрушени, т.е. зелените листа трябва да бъдат добре сдъвкани – до кремообразна консистенция. Иначе няма да задоволят хранителните ни нужди“, обяснява нутриционистът Павлина Йонова.

Да поверите на блендера ролята на челюсти има и други предимства. Вижте какво още научихме за зелените смутита:
 

1. Богати са на жизненоважни вещества

Зеленолистните зеленчуци съдържат висока концентрация на витамини и минерали. Също така са невероятно богати на протеини. Съдържат и вторични растителни вещества и не на последно – място хлорофил (колкото по-тъмни са листата, толкова повече хлорофил се съдържа в тях). Предимствата на хлорофила са наистина много! Заедно с витамините и минералите той образува синергийно действащ витаминозен коктейл с противопаразитен, антиоксидантен и антиканцерогенен ефект. Помага за стабилизирането и укрепването на имунната система, детоксикира черния дроб и червата и осигурява на организма всички жизненоважни хранителни вещества в естествена и най-вече – в лесно достъпна форма!

2. Правят тялото алкално

Зелените шейкове уравновесяват киселинно-алкалния баланс. „Проблемът е, че при много хора организмът е твърде киселинен от консумирането на кафе, захар и многото животински протеини. Зелените шейкове противодействат на това подкиселяване“, казва специалистът по храненето Павлина Йонова.

3. Отлична мини закуска са

За разлика от сока, този еликсир съдържа всички фибри. Също така е лесна за пренасяне и съхранение закуска, която може да бъде консумирана на работното място или по време на пътуване.

4. Смилат се лесно

Хубавото на смутитата е, че те вече са почти смлени и тялото ще изхаби минимум енергия за разграждането им. А това означава, че енергията, която ще придобиете, ще е много по-голяма, отколкото ако ги ядете на салата например.

Смутитата вече са почти смлени и тялото ще изхаби минимум енергия за разграждането им.

5. Перфектен енергиен източник са

Нали знаете защо ни се доспива след обилно хапване? След като храната попадне в стомаха, тялото влага изключително много енергия, за да я разгради. „Затормозяваме го още повече, ако ядем неестествена, недобре сдъвкана храна, бедна на ензими (в това число храната, подложена на термична обработка над 50 градуса)“, обяснява нутриционистът. „Смилането в блендер улеснява организма – там стените на целулозата се разкъсват предварително и ние директно усвояваме хранителните вещества, съдържащи се в растителните клетки. По този начин само 20 минути по-късно ценните съставки достигат до клетките. Просто чиста енергия!“ А плодовете? „Те са добър енергиен източник, но когато ги консумираме отделно, осигуряват само кратък изблик на енергия. Съдържат много захар, която се метаболизира бързо. Докато, поради високото си съдържание на зеленчуци, зелените шейкове имат балансирано захарно съдържание.“

За разлика от плодовите, зелените шейкове имат балансирано захарно съдържание.

6. Улесняват диетите

Диетичните промени често стават трудно. Зелените шейкове обаче ги правят лесни, защото са нискокалорични, но силно засищащи, тъй като съдържат много вода и фибри.

КАКВО ПРАВИ ХЛОРОФИЛЪТ?

• увеличава броя на червените кръвни телца

• подпомага превенцията на рака

• снабдява органите с желязо

• повишава алкалността на организма

• противодейства на погълнатите токсини

• подобрява състоянието в случай на анемия

• пречиства червата

• подпомага пречистването на черния дроб

• помага при лечение от хепатит

• регулира менструацията

• подобрява лактацията

• помага за заздравяването на рани

• премахва лошия дъх

• помага при възпалено гърло

• облекчава възпалените сливици

• успокоява язвените тъкани

• подобрява разширените вени

• подобрява зрението

СПОРТИСТИТЕ

За активно спортуващите смутитата са ултимативната енергийна и регенеративна напитка. Приемайте я 60-90 минути преди тренировка и/или 30 минути след тренировка.

ДЕЦАТА

Повечето деца обичат зелените шейкове, а и те могат да бъдат съхранявани до 24 часа охладени в стъклени бутилки.

РАБОТЕЩИТЕ

Бихте могли да обядвате със зелен шейк и да се чувствате във форма, витаминизирани и пълни с енергия. Пиейки зелено смути, вие казвате „не“ на допълнителна порция мазнини и въглехидрати.

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser