Преминете към основното съдържание

Внимавайте със самолечението

Много често е възможно и практично да се лекуваме сами и без рецепта от лекаря. Но за да не рискуваме, е по-добре да знаем къде се крият опасностите и кои са златните правила.

„Стимулиращите“ разхлабителни

При запек трябва да внимаваме с разхлабителните, наречени „стимулиращи“. Те, разбира се, действат, но могат да доведат до възпаление на червата и до хроничен запек. На първо време по-добре да ревизираме начина си на хранене (да пием повече течности, да увеличим порциите плодове и зеленчуци) и да правим повече упражнения. Ако се налага, можем да прибегнем до нежни лаксативи, които съдържат макрогол или лактулоза.

Противовъзпалителните с ибупрофен

Те намаляват болката, понижават температурата и възпалението. Тяхната употреба обаче трябва да е правилна, защото при някои хора ибупрофенът може да доведе до гастритни болки, диария, а при висока доза до язва или гастро-интестинален кръвоизлив. В по-редки случаи приемът на ибупрофен може да доведе до дерматологични реакции. Лекарите напомнят, че противовъзпалителните не бива да са първите, към които посягаме, а само когато парацетамолът не е достатъчен.

Псевдоефедрин

Той присъства в редица лекарства против хрема и тъй като свива кръвоносните съдове, намалява усещането в запушения нос. Но в много редки случаи може да предизвика нежелани ефекти: повишено артериално кръвно налягане, проблеми със сърдечния ритъм и инциденти с мозъчните съдове. Лекарите съветват много сериозно да се избягват лекарства, комбиниращи псевдоефедрин с парацетамол или с ибупрофен, защото така нежеланите ефекти се натрупват. Алтернативата? Инхалации с мащерка или евкалипт.

Аспиринът

Може да се каже, че ако аспиринът беше открит в днешни дни, той нямаше да получи разрешение да бъде пуснат на пазара. Причината са редицата му странични ефекти: стомашни язви и гастрити; рискове от кръвотечение (аспиринът трябва да се избягва в случай на болезнен цикъл или след хирургическа интервенция). Той е противопоказен и при бременните жени от 6-ия месец нататък и в случай на минали стомашни язви. Равносметката: в случай на болка и/или температура, винаги предпочитайте парацетамола.

Лекарствата против кашлица

В случай на суха кашлица сиропите, съдържащи кодеин, не се препоръчват, защото може да предизвикат потискане на дишането и да доведат до привикване. При влажна кашлица лекарствата за втечняване на бронхиалния секрет на базата на ацетилцистеин, карбоцистеин или амброксол не се препоръчват. Реално никой от тях не е демонстрирал истинска ефикасност и в същото време могат да предизвикат нежелани ефекти: остри алергични реакции, болки в стомаха, повдигане, диария.

5-те златни правила на самолечението

  • Самолекувайте се най-много в продължение на 3 дни. А ако имате комбинация от 3 различни симптома (напр. разстройство + температура + кашлица), веднага се консултирайте с лекар.
  • Спазвайте дозировката, указана на листовката. Независимо че тези лекарства са без рецепта, това не означава, че са лишени от риск.
  • Не взимайте няколко лекарства едновременно. Рискувате да предозирате някоя от съставките им.
  • Никога не подновявайте антибиотично лечение, само защото имате същите симптоми.
  • Винаги казвайте на лекаря си какви лекарства сте взели, когато отидете на консултация при него.
messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser