Преминете към основното съдържание

Да направим жилището си по-здравословно!

Оплаквате се от хрема, умора, лош тен на лицето? Причинатаза неразположението ви може би е нездравословният въздух. Ето какво трябва да направите, за да се чувствате по-свежи и отпочинали.

Проветрявайте редовно помещенията и излизайте по-често навън

Дори ако живеете в центъра на града, където въздухът не е чак толкова чист, отваряйте широко прозорците, по възможност за по-дълго. Правете го, когато навън е по-малко замърсено –вечер късно или сутрин рано. Тогава трафикът на автомобили не е толкова голям. Излизайте да се разхождате в ранните сутрешни часове или следобед,когато по улиците се движат по-малко коли. Ако имате бебе или малко дете, прекарвайте с него повече време в градинките, а не по централните улици.

Поддържайте нормален процент влага

Що се касае до влажните помещения, като банята и кухнята, проветрявайте ги по-често, за да предотвратите появата на плесени, които у по-чувствителните хора причиняват алергични реакции или астма. Ако в банята ви няма прозорче, задължително поставете вентилатор или абсорбатор за влага.

Другата крайност - прекалено сухият въздух, също е не по-малко опасен. Този проблем често се появява при жилищата с парно отопление. Задължително дръжте в стаите си овлажнител за въздух. Почиствайте го обаче редовно, тъй като той е благоприятна среда за развитието на бактерии и плесени.

Грижете се за отоплителната система

Електрическото отопление крие най-малък риск за здравето. Газовотоизлиза евтино, но ако имате в дома си малки деца, по-добре се откажете от този вариант. Боравенето с него изисква много внимание. Камините и печките с дърва, каквито ги има по вилите и много къщи, излъчват токсични вещества, между които и азотен двуокис, което дразни бронхите. Парното е по-скъпичък, но затова пък сигурен вариант, който ви гарантира равномерна температура във всички помещения. Трябва само да се погрижите за овлажняването на въздуха.

Неутрализирайте вредното облъчване

Компютър, телевизор, мобилен телефон, микровълнова печка... Всички тези апарати излъчват вредни за здравето електровълни. За да намалите вредния им ефект, поставете навсякъде из помещенията растения. Особено внимавайте с микровълновата печка. Тя трябва да има добра изолация. За да проверите качеството й, поставете алуминиево фолио от външната страна на вратичката й и я включете. Ако чуете пукане, това означава, че електровълните проникват през капака навън. Един съвет: какъвто и да е електроуредът, избягвайте да стоите зад него, за да не се излагате директно на вредните лъчи.

Заложете на здравословните материали

За да предотвратите появата на паяжини в спалнята, нека леглото ви бъде от масивно дърво, а матракът да е покрит със синтетичен калъф. Възглавниците и завивките също трябва да са от синтетична материя и да могат да се перат. За предпочитане е подът да е покрит с паркет, теракот или линолеум, но не с мокет или килим. Избягвайте мебелите от талашит. Те отделят субстанции, които са в основата на много хронични заболявания, както и на някои форми на рак.

Подбирайте внимателно почистващите препарати

Имайте предвид, че колкото по-скоростно почиства един препарат, толкова по-богат е на разтворители. Те се изпаряват във въздуха и могат да предизвикат възпаления на очите и на дихателния апарат. Затова: внимателно четете етикетите и подбирайте продукти, съдържащи растителни активни елементи, а не сода каустик или хлор, чието действие е по-агресивно. Те са също толкова ефикасни, но не са вредни за здравето.

След като изперете завивките и пердетата си, оставете ги добре да се проветрят преди да ги поставите отново в помещенията. Някои перилни препарати предизвикват алергии.

Вземете нужните предпазни мерки при ремонт

Когато боядисвате /вие или друг/ с латекс стените на стаите си или пък сменяте тапетите, ползвайте медицинска маска за лице. Така ще ограничите дишането на отровните миризми. След като приключите, максимално задълго проветрете помещенията. Лепилата, лакът, а също и изолационните материали могат да предизвикат възпаления на очите, гадене, световъртеж, кашлица и хрема.

Обградете се с растения

Знайте, че растенията са най-доброто средство за борба с токсичните вещества. Ако в офиса ви има копирна машина или пък колегите ви са пушачи, желателно е в близост да има бръшлян, който ще погълне трихлоретилена, формалдехида и бензола. В топлите или наскоро обзаведени стаи поставете филодендрон или още по-добре фикус, за да елиминирате формалдехида, който се излъчва от мебелите и мокета.

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser