Преминете към основното съдържание

Да напуснем ли работа, преди да сме си намерили нова?

И откъде да започнем?

© iStock

Ще започна с това, че съм го правила. Изключително освобождаващо е. И съм на мнение, че поне веднъж в живота си човек има нужда от подобна смела и безразсъдна крачка (но здравословна).

Откъде да започнете?

Имате нужда от позволението само на един човек

Като за начало, може да споделите с близките си. Със сигурност ще получите различни и дори противоположни отзиви. Може да си записвате и да прегледате накрая колко са За и колко са Против. Шегувам се. Решението е изцяло ваше, без значение кой какво мисли. Ако напускането на работата превърнете в цел със срок (примерно до 3 месеца), ще сте мотивирани и няма да се влияете толкова от чуждото мнение.

Прегърнете страха от неизвестното

Как? Като промените гледната си точка. Направете списък със За и Против за оставане на работата, на която сте в момента. Когато преброите повече неща в графата Против, страхът ще започне да избледнява. Изгответе план и работете по него стъпка по стъпка.

Рискувайте

Може да ви се стори лекомислено да отделите голяма част от енергията си, за да се освободите от работа, която не харесвате, но всъщност това е добре изразходвано време. Неудовлетворяващата работа е загуба на време. Важно е да сте заобиколени от готини и можещи хора, които ще ви тласнат да се развивате. Слушайте подкасти, четете книги и общувайте с различни хора. Всичко това ще ви помогне да поставите живота си в перспектива. Колкото повече инвестирате в растеж, толкова по-уверени ще ставате. Колкото по-уверени ставате, толкова повече ще цените себе си и по-малко ще търпите работа, която не харесвате, и среда, която е токсична за вас.

Тези 4 въпроса са важни

Колко дълго можете да посрещате разходите си?

Какво ще правите в следващите 3 до 6 месеца, ако напуснете днес?

Към какъв тип работа искате да преминете?

Как сте инвестирали в себе си през последните 3 месеца?

Тези въпроси ще ви подготвят да бъдете продуктивни, когато напуснете работата си, вместо да изпаднете изведнъж в безтегловност. По-важното е, че те ще ви помогнат да намерите работа, която обичате. Често пъти хората напускат работата си само за да скочат обратно в подобна и да се поставят в същия сценарий.

Не харесвате работата си? Ето как да промените това

Вижте повече

Не харесвате работата си? Ето как да промените това

Според експертите ако вместо обедна почивка спортувате, ще се чувствате много по-щастливи в офиса

Още по етикети

кариера , работа
messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser