Преминете към основното съдържание

Да овладеем гнева с 5 лесни упражнения!

Ето как ефикасно и бързо може да се справите с този проблем

Усещате, че „излизате от кожата си“ и едва се въздържате да изречете тежки думи, които знаете, че биха наранили човека отсреща. Поемете дъх, затворете очи и пребройте до 10. Вероятно сте чували този съвет. Истината е, че действа. Но е само един от начините да укротите напиращия гняв. Ето още 5 лесни, бързи и наистина ефикасни решения в подобна ситуация.

1.Бройте до... 30

Да, точно така – не до 10, а до 30! Италиански психолози изчислиха, че паузата от половин минута е онова време, което е необходимо на мозъка да премисли ситуацията и да изпрати знак за спокойствие. Ако ви е трудно в началото, може да започнете да упражнявате своята издържливост. Когато усетите, че ядът се надига във вас, започнете мислено да броите, но не спирайте до 10, а пребройте до 15. Следващия път опитайте да издържите до 20, после до 25 и така до 30. След 30 надали ще имате желание да повишите глас и да креснете силно на опонента си.

2.Спомнете си нещо красиво

В моменти на силен гняв, просто променете картината в мозъка си като извикате на помощ някой красив и силно емоционален позитивен момент от живота си. Представете си го в детайли, мислено разгледайте отново обстановката, усмихнете се на хубавите думи и издишайте дълбоко. За да ви е по-лесно, предварително си изгответе списък от положителни емоции за такива ситуации. Като раждането на първото ви дете например. Или усещането от първия сладолед. А може би, усмивката и светлината в очите на голямата ви любов, когато за първи път се целунахте. И когато някой ви предизвика, не бързайте да се включите в разправията, а извикайте в спомените си някоя от онези спасителни картини. Оставете мислите си да препускат на воля в нея до момента, в който усетите как по тялото ви се разлива приятна и релаксираща топлина.

3.Дишайте дълбоко

Дихателните упражнения са сред най-добрите методи за справяне с гнева, твърдят психолозите. Причината е, че така се забавя сърдечната честота, а това помага на мозъка да изчисти дразнителите и да се фокусира в нещо по-различно. Упражнявайте се да дишате дълбоко у дома пред огледалото. Концентрирайте се и бавно поемете въздух, докато усетите как въздухът изпълва корема и гърдите ви, достигайки до шията. Задръжте и издишайте бавно. Когато свикнете да го правите, лесно ще използвате дълбокото дишане за преодоляване на кризисните ситуации.

4.Направете пауза
Това ще ви помогне да установите контрол над ситуацията. Когато усетите, че има опасност да отправите лоши думи, поемете бързо въздух, пребройте до 5, отново поемете въздух и пребройте още веднъж до 5. Ако е необходимо, повторете упражнението. Това ще сложи макар и малка пауза в диалога и ще охлади временно страстите. А и така тренирате самоконтрола си и следващия път по-лесно ще овладеете гнева си.

5.Дистанцирайте се

Това е трудно, но не и невъзможно. Тренирайте мозъка си да се дистанцира от критичната ситуация, за да има възможност да я огледа отстрани като напълно непознато трето лице, случайно станало свидетел на случващото си. За да успеете, се искат повече тренировки. На първо време опитайте да преценявате различни картини и събития не от своята гледна точка, а като напълно непознат. Например: разходете се из центъра на града, в който живеете, но сякаш сте чужденец – разглеждайте забележителностите, сградите, четете табелите, сверявайте имената по карта, правете снимки... След това опитайте познато ястие, което често хапвате. Но този път яжте много бавно, все едно ви е за първи път, и се наслаждавайте на всяка хапка, опитвайки да познаете различните вкусове, които се крият в нея. След като свикнете да преценявате събития и гледки отстрани, опитайте да направите същото и по време на спор. Може би няма да ви се получи от първия път, но с упоритост ще успеете.

И ОЩЕ

Спортът помага

Когато спортуваме, адреналинът се покачва, тялото ни кипи от енергия, а духът изпада в състояние на пpипoвдигнaтocт. Това ни помага да излеем гнева си на друго място и така да се освободим от натрупаното напрежение. Неслучайно специалистите наричат спорта отдушник на яростта. По-вредно за организма е да таим гнева в себе си, казват учените. Но не е добре и да крещим неразумно. Затова, щом усетим, че напрежението ни идва в повече, далеч по-разумно е да излезем да потренираме сред природата - да потичаме, караме колело или просто да повървим, но в темпо.

Какво се случва в мозъка, когато сме ядосани?

Най-напред се изключва рaциoнaлният дял oт мозъка, който в други ситуации ни помага да мислим трезво. Повишават се нивата на катехоламините, които изпълняват функцията на невромедиатори. Това води до натрупване на мacтни oтлaгaния около сърцето и каротидната (сънна) артерия, което увеличава риска от инфаркт. Нервната система опитва да намали кръвното налягане, изтласквайки кръв към стомаха. Това предизвиква увеличаване на секретите, което затруднява храносмилането и благоприятства развитието на различни cтoмaшнo-чpeвни зaбoлявaния. Не на последно място – гневът покачва нивата на хормона на стреса – кортизол, а последиците са доста обширни: от поява на акне по кожата до срив на имунната система
messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser