Преминете към основното съдържание

Да пестим или да харчим? Това е въпросът...

... който си задаваме много често точно през януари
© iStock

Януари е най-тежкият месец  от годината – празниците вече са зад гърба ни, а с тях и партитата и разточителното харчене на пари. Остава ни само... празният портфейл. И докато някои от нас опитват да "свържат двата края" в началото на година, след като декемврийската заплата е на 1/3 преди средата на месеца, е време да се замислим кой е най-добрият подход.

Дали да харчим на принципа, че живеем само веднъж, или да пестим за "черни дни"?

Перфектният пример

Прави ли ви впечатление, че по-възрастните (говоря за нашите баби) нямат навика да живеят за мига? Те са на другата крайност и само мислят, че трябва да се пести, защото не се знае какво може да стане утре. Да, те са живели в друго време, когато не е имало такова изобилие, и у тях се е създал условен рефлекс срещу пилеенето. Но сигурно и вие имате познати, които живеят и мислят като тях. В стремежа си да спестят от всичко те лишават себе си от качествен живот и се настройват да следят само и единствено резултата. Животът им се превръща в скоростен влак, който се носи към крайната цел, подминавайки подробностите. Но често се случва така, че на последната гара е празно, а най-важният влак вече е преминал.

От другата страна

Формулата "да харчим, сякаш няма утре" е особено привлекателна днес, когато възможностите за задоволяване на всяко желание са безкрайни и често са на един клик разстояние. Говорим за пътувания, шопинг, но и за кредити. Тоест не се изисква кой знае какво, за да подсигурим всяко свое желание. Освен това социалните мрежи ни карат да си мислим, че да живееш за мига, е нещо нормално, нещо, което не е преминало през никакъв филтър. Също като снимката, която ви навява тази мисъл, нали?

Къде сме ние?

Замисляйки се върху вечния баланс, си зададох следния въпрос: от коя от двете крайности трябва да се страхуваме най-много? Да, в България има много хора, които живеят за мига, и на нас ни се струва, че те са мнозинство. Но замислете се над тази статистика  според проучване на глобалната платформа за търсене на жилища RENTCafe у нас значителна част от населението има собствено жилище. Само 17% не разполагат с такова. Всички знаем как българите строят, за да има за децата, внуците и правнуците.


КАК ДА СПЕСТЯВАТЕ ПАРИ, ДОРИ И ДА СТЕ НА ЗАПЛАТА?


Разбира се, да не подминаваме и другата тенденция  към края на март 2018 г. бързите кредити са се увеличили с 9.8%. Което говори и за това, колко безразсъдни можем да бъдем. Особено ако теглим заем, за да си купуваме дрехи или да ходим на почивка – все неща, от които можем да се лишим в името на спокойствието и финансовото ни благополучие, нали?

И пестенето, и разточителното харчене са също като пиенето на алкохол. Трябва да го правим с удоволствие, но и с мярка. Наздраве!

 

Още по етикети

януари , пари ,
messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser