Преминете към основното съдържание

Розовите очила наистина повдигат настроението

Цветотерапията съществува и може да направи ежедневието ни по-розово
© iStock

Вече знаем, че розовите очила лятото са един чудесен начин да изглеждаме готини и модерни. Авиаторските форми в с оцветени в розово стъкла кацнали на носа ни няма как да не освежат ежедневната ни визия.

Оказва се, обаче, че изразът “да гледаш света през розови очила” и съответната й метафора е абсолютна и вярна. Поне според хромотерапевтите.

Хромотерапията е метод на лечение, което използва видимия спектър (цветовете) на електромагнитната радиация за лечение на различни заболявания.

Според хромотерапевтите светлината, цвятовете и различните цветове могат да се използват за подпомагане на благосъстоянието ни. Тоест, чрез цветните стъкла е съвсем възможно да си повдигнем настроението.

Да обясним и как работи този метод.

Според принципите на хромотерапията (или цветотерапията) всеки от седемте нюанса на дъгата (ROYGBIV) има собствена енергия. Тази енергия се отнася до една от седемте основни чакри в тялото, представляващи от увереност и любов до комуникация и духовна връзка.

"Цветът е просто светлина от различни дължини на вълната", казва хромотерапевтът Валери Логан-Кларк, основател на Colour Therapy Healing във Великобритания. "Тя се абсорбира от очите и кожата, а енергията ни повлиява на всички нива - физически, духовен и емоционален".

Ако четете в момента с голяма доза скептицизъм, знайте, че науката подкрепя някои от тези твърдения.

Според проучване от 2008 година, установено е, че някои нюанси на светлината могат да окажат положително въздействие върху нарушенията на съня, депресията, сезонното афективно разстройство (SAD) и посттравматичното стресово разстройство (PTSD). Що се отнася до физическите ефекти на цветната терапия, изследванията от Националния център за биотехнологична информация показват, че тя може да стимулира определени биохимични и хормонални процеси в организма, което може да помогне за балансиране на цялата ни система.

Така че, дерзайте към оптиките, да си харесате най-розовите очила, защото лятото настъпва, а светът около нас трябва да е светъл, весел и хармоничен. 

 

 

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser