Преминете към основното съдържание

Да преобразим балкона в разкошна градина like a pro

От голо и скучно пространство или склад бихме могли лесно да превърнем балкона в разкошна градина и любимо кътче, където да пием кафето си сутрин или коктейла вечер
© istock

Топлият сезон все по-често ще ни примамва навън. Часовете на открито ще стават повече, а през лятото буквално няма да ни се прибира. И ето тук се включват дворът и градината – нашият личен оазис, цветен, слънчев и прохладен.

Ако не разполагате с двор, то със сигурност имате балкон. И е време да започнете да мислите за него като за част от дома. От голо и скучно пространство или склад бихме могли лесно да превърнем балкона в разкошна градина и любимо кътче, където да пием кафето си сутрин или коктейла вечер. Или просто да релаксираме с книга в ръка и готина музика. В зависимост от размерите на балкона можем да сложим малка маса с един или два стола, пейка, възглавници. Но не и преди да сме се погрижили за основното – цветята. Все пак започнахме с градината.

Можем да експериментираме, като започнем сега, дори и да е малко късно. Но можем да ползваме и вече наличното в дома си, като го изнесем навън, но по различен начин този път. Ето няколко ценни трика, откраднати от професионалните градинари, които ще ни помогнат да превърнем дори малкия балкон в красива, цветна и уютна градина.

ЦВЕТЯТА

  • Започнете с малко

Започнете с няколко растения, които изискват минимална поддръжка. Докато добавяте постепенно и други, формирайте знанията си, като четете и записвате неуспехите си. Така ще изградите и увереност, която ще ви помогне да продължите.

  • Видове растения

За да имате зеленина дори и през зимата, заложете като база на вечно зелени растения (чемшир, евкалипт, лаврово дърво и др.). Добавете за разнообразие и разкош сезонно цъфтящи чрез семена и луковици (хортензия, петуния, бегония, трицветна теменуга, мушкато, оксалис, калибрахое, карамфил, фуксия и др.). Симпатични членове на балконската ви градина биха били и чери доматите, лютите чушлета, саксийните ягоди, зелените подправки. Пълзящите и увивните растения пък биха допринесли по неповторим начин към атмосферата.

  • Цветова палитра

За да не претрупвате визуално пространството, се опитайте да съчетаете максимум три цвята, като не броим зеленото. Балкончето ви би изглеждало като творение на професионален градинар, ако комбинирате няколко нюанса на един и същи цвят, например розово или лилаво. Можете да се спрете и на бяло плюс два нюанса синьо. Ако изберете само лилаво в два нюанса, да речем, можете да добавите контрастен цвят – жълто или червено. Ефектът ще е впечатляващ.

САКСИИТЕ

  • Саксиите

Подберете ги в един и същи цвят. Така ще избегнете нежеланото претрупване на пространството. Ако ползвате кашпи, правилото е същото. Помислете и за висящи саксии, ако има такава възможност. 

  • Контейнерите

При контейнерите заложете на големите размери. Големите контейнери съдържат повече почва, а това означава по-малко стрес за растението, което живее вътре. То ще има повече шанс за здравословен растеж, а и чисто естетически пропорциите на по-големите контейнери изглеждат по-добре.

  • Декорацията

Тук се включват камъчета, стъклени топчета, дървени стърготини и др. Те имат двойна функция – придават общ естетичен завършек на всичките саксии и контейнери, освен това задържат влагата в почвата за по-дълго време. Затова не ги пренебрегвайте.

ПОДДРЪЖКАТА

След като засадите/подредите балконската си градина, всяко време, което можете да спестите от поддръжката, означава повече време за релакс и наслада там. Няколко полезни идеи в тази връзка:

  • Използвайте за поливане маркуч вместо лейка.
  • Гранулите в почвата ще повлияят положително на способността й да абсорбира влагата, т.е. ще има нужда от поливане по-рядко.
  • Уредът за автоматично поливане държи резервоар с вода, която бавно се просмуква в почвата, когато има нужда; трябва само да се пълни веднъж на всеки две седмици.
  • Системата за капково напояване е нещо, което заслужава да се обмисли, ако решите да инвестирате в дългосрочен план. 

© istock

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser