Преминете към основното съдържание

Да се насладим на празниците без стрес и умора!

Коледа и Нова година наближават и както всеки път, се вълнуваме като деца. Този радостен период от годината обаче често се оказва и най-стресиращият. Да променим това!
© iStock

Може би ще имате гости, предвиждате всичко, което трябва да подготвите, напрежението расте... Помислете за себе си! Не се разминавайте с удоволствието от празниците за сметка на стреса, който необезпокоявано ви обхваща. Ето няколко полезни съвета за успешни и ненатоварващи празници:

*Спрете се на лесно меню

Коледа и Нова година не са моменти за изпробване на нови рецепти, нито за сложни специалитети, които да ви държат до котлоните и фурните с часове. Помислете за блюда, които можете да приготвите предварително, дори да замразите. Заложете на сигурния вкус, на любимите семейни рецепти. Освен това този път може да подготвите бюфет и да помолите всеки от гостите да донесе нещо – това става все по-честа практика. Внимавайте все пак да се получи нужното празнично разнообразие.

*Планирайте навреме

Още в началото на декември направете план за действие – подгответе списъка на гостите, вземете решение за менюто, намислете как ще украсите къщата. Прегледайте шкафовете, за да не купувате неща, които вече имате. След това направете списък за пазаруване – от плодовете до хартията за опаковане на подаръците, като разделите продуктите по магазини, за да не ви се наложи после да се връщате за допълнителни покупки. Друг начин да си спестите време – пазаруването по интернет. Но то също не бива да бъде оставяно за последния момент, защото може да се случат неприятни изненади – липса на някои продукти, закъснение в доставката и т.н.

*Разпределете задачите

Всички трябва да участват в организирането на празниците – съпрузи и съпруги, деца, братя и сестри... Освободете се от натоварващата мисъл, че само вие можете да свършите нещата както трябва. Доверете се на другите!

*Не бъдете прекалено взискателни към себе си

Никой не може да направи така, че всичко да е перфектно. Амбициите ви само ще ви натоварят, а може и да ви блокират в действията ви. Опитайте да съставите списък на нещата, без които можете да минете, и се съсредоточете в главното.

© iStock

*Опростете въпроса с подаръците

Купуването на подаръци е един от главните стресиращи фактори при подготовката за празниците. То изисква време, познаване на вкусовете и нуждите на гостите, средства... Можете да си помогнете с няколко хитри идеи. Първо разгледайте гардеробите си, все ще намерите в тях някои нови неща, които още не сте сложили и от които бихте се лишили – шал, ръкавици... Проверете и резервите си от козметика, повечето жени имат кремове, дезодоранти, червила и лосиони в излишък. Намерете хубава опаковъчна хартия и подаръкът е готов! Можете също да приготвите шеговити и не много скъпи подаръчета или пък да разиграете томбола, като помолите всеки от гостите да донесе по няколко неща. Така би било и доста забавно!

*Опаковайте подаръците предварително

Всеки прави тази грешка – да опакова подаръците в последните часове, преди гостите да позвънят на вратата. Този път започнете по-рано. Освен това използвайте празнични хартиени пликове или кутии, с които ще се справите много по-бързо, а са и красиви.

*Позволете на гостите да ви помогнат

Не се опитвайте всичко да свършите само със собствените си сили, защото накрая ще грохнете. Всеки може да направи нещо – да запали свещите, да извади лед, да налее чашите, да поднесе малки хапки, да подреди подаръците, да се заеме с музиката. Така и за вас ще остане време да се веселите!

Накарайте децата да окачват палтата на гостите, да разходят кучето или да изхвърлят боклука, ако е нужно.

*Осмелете се да кажете „не”

Около Коледа и Нова година се появяват много покани за различни празненства, приятели, пристигнали от чужбина, искат да ви видят, децата настояват да отидат на детско парти и т.н. Няма да успеете да отидете навсякъде. Предложете на някои от близките ви хора да се видите с тях по-скоро в първите дни на януари. Организирайте само едно събиране във вашия дом. Освен това не се чувствайте задължени да предлагате подслон на роднини и приятели, дошли от други градове – това е доста голямо натоварване наред с организирането на празничната вечер.

*Отделете време за отмора

Ако вече сте започнали да чувствате стреса, значи е време да помислите за някоя релаксираща процедура, за кафе с приятели или за филм. Можете да релаксирате и вкъщи чрез дълбоко дишане или медитация. Затворете се сами в стаята, пуснете си приятна музика и се отдайте на спокойни мисли. Или пък потанцувайте!

*Почивните дни са и за вас

Помислете си от какво имате нужда, преди да ви затрупат очакванията на околните. В почивните дни може да отидете на планина, да пробвате нов ресторант, да останете насаме с любимия човек.

Важен е празникът!

Храната и напитките са второстепенни, най-важна е радостта от общуването. Използвайте празничната атмосфера, за да покажете на близките си хора колко държите на тях.

Насладете се на феерията от светлини по улиците на града, спрете се да изпиете чаша горещ шоколад или греяно вино, купете някоя нова играчка за елхата от новогодишния базар – тези положителни емоции ще ви помогнат да запазите енергията си.

Заснежените пейзажи излъчват неповторима красота - направете разходка в парка или извън града, поиграйте с децата, направете снежен човек.

© iStock

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser