Преминете към основното съдържание

Да се погрижим за здравето на очите

Прекарваме часове пред екрана на компютъра, на волана на колата или в четене. Зрението ни непрекъснато трябва да бъде на оптимално ниво, но знаем ли кое помага и кое вреди на очите?
© iStock

Работата пред екран влошава зрението

Невярно

Няма причини работата с компютър да влияе зле на зрението. Друг е въпросът, че някои хора се уморяват лесно пред екрана. В такъв случай най-напред трябва очният лекар да прецени дали при тях има нужда от корекция на зрението чрез лещи или очила, защото именно работата с компютър често разкрива такава потребност. Сухотата и паренете на очите означава, че е необходимо по-често да се мига и да се правят редовни почивки от екрана. Задължително проверете дали е спазена правилната дистанция до екрана и в какво състояние е осветлението на работното място.

Можем да четем или работим в лошо осветено помещение

Невярно

Очите имат нужда от достатъчно светлина, иначе полагат прекалено големи усилия при четене. Детето, което работи в лошо осветена стая, може да има по-слаби резултати в училище, защото при него умората настъпва по-бързо и то по-лесно допуска грешки и пропуски в подготовката си.


7 ИНТЕРЕСНИ ФАКТА ЗА ОЧИТЕ


Лещите не трябва да се носят непрекъснато

Невярно

Носенето на лещи не означава, че очите „се разглезват” и престават да работят, напротив. Щом очният лекар е преценил, че трябва да носите лещи, значи те са необходими за подобряване на зрението, но също така ви спестяват главоболие, умора и зрителни смущения.

Гимнастиката за очите подобрява зрението

Вярно

При кривогледство в детска възраст гимнастиката може да подейства благотворно. Освен това с няколко прости упражнения се избягва умората на очите. Но не си измисляйте сами гимнастиката, а потърсете мнението на очния лекар.


ХРАНИ ЗА ЗДРАВИ ОЧИ


Здравословното хранене запазва очите в добра форма

Вярно

Някои проблеми със зрението са свързани с липсата на достатъчно витамини в храната. Витамин А е много важен за очите, а омега 3 мазнините и каротеноидите предпазват от макулна дегенерация на ретината – заболяване, което се появява на зряла възраст.

С възрастта зрението отслабва

Вярно

Съществуват различни етапи в остаряването на зрението. Първият настъпва към 45-годишна възраст, когато се появява далекогледството. Определен брой офталмологични патологии са характерни за зрелите години от живота на човека.

Не е необходимо да се коригира началното далекогледство

Невярно

Коригирането в самото начало на далекогледството не води до ускоряване на проблема, както много хора смятат. Носенето на очила просто облекчава очите и предпазва от зрителна умора.

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser