Преминете към основното съдържание

Да се погрижим за косата през есента

Как да предпазим косата от увреждане и да се справим с досадния косопад

След екстремните натоварвания за косата ни през лятото (слънце, морска вода, горещина, връзване в стегнати кокове и опашки) ни предстои следващото изпитание – преходът към есента. Повечето от нас вече са се сблъскали със засилен косопад и вероятно се чудите на какво се дължи той и как да спасите косата си.

Като начало искаме да ви успокоим - здравата човешка коса е съставена от средно 100 000-150 000 косъма. Според дерматолозите е прието за нормално на ден да падат по около 50-100 косъма. Така че не бързайте да изпадате в отчаяние.

Притеснително става положението, ако косападът е в по-голям обем – тогава трябва да потърсите специализирана помощ и да обърнете специално внимание на грижата за косата с подходящи продукти.

Сред причините за косопада са стресът, липсата на желязо, проблеми с щитовидната жлеза и недостигът на витамин Б12.

Балансирана диета и добрата грижа за косата със сигурност ще помогнат за разрешаване на проблема.

Ако след лятото все още не сте освежили прическата си с качествено подстригване, крайно време е да го направите. За грижата за косата изберете продукти да слаба и оредяла коса, измивни продукти и подхранващи маски за възстановяване гъстотата на косата.

В идващите хладни месеци не прекалявайте със сешоара и пресата за коса – това ще я изтощи допълнително и тя няма да може да се възстанови преди зимата, когато я чакат студ, вятър и шапки.

Не забравяйте да разресвате добре косата си – това също помага за намаляването на косопада. Правилото на „стоте четки”, което све чували от майките и бабите си, не е мит – добро разресване на косата във всички посоки премахва мъртвите клетки от скалпа, изчетква натрупаната през деня мръсотия и отстранява опадалите косми, като по този начин косата става лъскава и жива.

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser