Преминете към основното съдържание

Да се усмихнем широко

Снежнобялата усмивка е перфектния аксесоар към всеки тоалет
© iStock

Тюдорите в Англия били известни със своя апетит към сладкото. Захарта идвала от Индия и Мароко и била достъпна само за богатите. С нея те подправяли всичко, което водело до разваляне и почерняване на зъбите им. Бедните започнали да потъмняват своите, за да приличат на заможните си съвременници. В Япония тази мода датирала дори от по-отдавна. В продължение на хилядолетия японките оцветявали зъбите си в черно – знак за красота и съзряване. Практиката е преустановена със забрана през 1870 г.

Днес обаче, реалността е различна. Бялата холивудска усмивка са най-желани от всички по света. Ето и кои методи препоръчват стоматолозите за постигане на най-добър ефект при избелването и поддържането на здрави зъби. 

Как да изберем степента на белота? 

Европейската академия по естетична стоматология е приела, че за необходимото естествено бяло на зъбите се счита склерата (бялата част) на окото. Откакто се практикува избелване на зъбите обаче, са измислени и още по-бели нюанси. Вече има поне 4-5 цвята извън стандартната скала. Те се използват в керамичните конструкции и композитните материали за хора, които са имали по рождение много бели зъби, но са ги избелили още повече.

Преди измиването на зъбите е добре да ползвате различни видове конци за зъби.

Четката за зъби може да обработи най-много 3 до 5 зъбни повърхности – междузъбното пространство остава недостъпно. Там обаче се задържат различни бактерии и остатъци от храна. Това е причината за образуването на зъбен камък. Венците се възпаляват и започват да кървят. Така започва пародонтитът. Остатъците от храна между зъбите е първата стъпка към кариеса. Но конците за зъби елиминират тази плашеща алтернатива.

Почистването на зъбите трябва да включва и специални течности за гаргара на устната кухина. Стоматолозите препоръчват това да се прави сутрин и вечер. По време на сън в слюнката се развиват бактерии, което е причина за лош дъх и дори за стомашни проблеми. Сутрин е добре да изстъргвате езика си, за да премахнете максимално тези бактерии и отлагания от слюнката.


5 ГРИМ ТЕХНИКИ, С КОИТО ВИЗУАЛНО ЩЕ ИЗБЕЛИТЕ ЗЪБИТЕ СИ


Течностите за вода също за различни видове.

Еликсири - това са наситени разтвори с растителни екстракти, които съдържат спирт. Добавят се 20-25 капки в чаша вода.

Разтвор за уста – практически не съдържа алкохол и не се нуждае от разреждане. Тези безалкохолни варианти са подходящи за деца и шофьори.

Сухи разтвори – продават се в пакевти и се разтварят във вода. Удобни са за пътуване.

Против кариес – съдържа флуорид и калций. Изплакването на устната кухина с него не трябва да трае по-малко от 2 минути, за да могат да бъдат усвоени елементите. Стоматолозите препоръчват жабуркането да става със стиснати зъби, за да могат да бъдат обработени и междузъбните пространства.

Противовъзпалителни – съдържат неовитин, азулен, хлорофил и екстракт от жен шен. Тези елементи понижават възпалителните процеси и ги забавят. Изпозлват се обикновено преди почистването на зъбите, за да смекчат зъбните налепи, за да бъдат отстранени по-добре.

За пушачи – избелват и премахват неприятните миризми, особено на сутринта.

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser