Преминете към основното съдържание

Да си поговорим за сребърната вода

Среброто е най-древният антисептик, а сребърната вода има множество приложения
© istock

Още от далечни времена среброто е известно като средство за пречистване на водата и регенерация на тъканите. Може да се каже, че то е най-древният антисептик. И ако преди време хората не са можели да обяснят това лечебно действие, а са лекували на принципа на опита и грешката, то днес свойствата на сребърната вода са безусловно доказани.

През XIX в. изследователите доказали, че среброто притежава дезинфекциращи свойства и е способно да унищожава различни микроорганизми. Обяснението: то прониква в клетките с голяма скорост. Днес сребърната вода (вода със съдържание на сребърни йони) се използва широко – с помощта на среброто се консервира питейна вода за корабите за далечно плаване, а космонавтите пият сребърна вода по време на полети. С помощта на сребърна вода се консервират минерални води, сокове, някои алкохолни напитки и дори мляко. Използва се и за удължаване на срока на годност на някои лекарства – капки, настойки. Сребърната вода се използва в медицината и ветеринарното лечение.


СИНУЗИТЪТ - КАК ДА СЕ СПРАВИМ


Среброто е необходимо за нормалното функциониране на жлезите с вътрешна секреция, мозъка, черния дроб и костната тъкан. Действа подмладяващо на кръвта и влияе благотворно върху протичането на физиологичните процеси в организма. Лекарите препоръчват сребърната вода за профилактика на грипа (тъй като активира имунната система), респираторните и стомашно-чревни заболявания, стоматити, инфекциозни заболявания на ушите, гърлото и носа, цистит, възпаление на очите, а също и при обработка на рани и изгаряния. Сребърната вода дава добри резултати и при лечение на бронхиална астма, ревматоиден артрит и редица други заболявания.

Състояния, при които се прилага сребърна вода

За всяко заболяване лекарите може да ви предпишат различни лекарства. Ако решите да използвате и сребърна вода, това не отменя лекарските предписания. Ето в кои области сребърната вода има доказано облекчаващо и лечебно действие:

 • При поражения на костите, мускулите, ставите, лимфните възли и други органи, предизвикани от стрептококови или стафилококови инфекции. Можете да правите промивки на порезни рани и изгорени участъци от кожата, за да избегнете загнояване.
   
 • Различни кожни заболявания се повлияват добре от въздействието на сребърната вода – гъбични инфекции, акне, циреи, брадавици. Oбтривайте кожата с тампон, напоен със сребърна вода.
   
 • Жабуренето със сребърна вода помага при афти, стоматити, пародонтоза и различни инфекции.
   
 • Промивки със сребърна вода помагат при конюнктивит, кератит, възпаление на слъзния канал и други възпалителни процеси.
   
 • При поражения върху ушния канал, фарингит, ларингит, ринит, както и при ангина и грипни състояния се слагат капки в носа или ушите (в зависимост от нуждата).
   
 • При гинекологични възпалителни процеси на лигавицата, при гъбични и бактериални инфекции (вкл. хламидии) се препоръчват промивки със сребърна вода.
   
 • Доказано е положителното въздействие на сребърната вода при заболявания на стомашно-чревния тракт, алергии, подагра, диабет и при различни инфекциозни заболявания – дизентерия, скарлатина, дифтерия, коремен тиф, салмонела, менингит, хепатит. При всеки отделен случай се прилага различна дозировка.

Обърнете внимание

 • Среброто може да се натрупва в организма, затова сребърната вода се прилага периодично и в умерени дози.
   
 • Тъй като микроорганизмите не могат да развият резистентност към сребърната вода, тя може да замени антибиотичното лечение при някои хора с установена резисетнтонст, както и при болни, които имат непоносимост към антибиотични препарати.

Практичен съвет

Сребърната вода е прекрасно средство за обеззаразяване на съдове, хладилници, инструменти, както и на вода от непроверени източници.

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser