Преминете към основното съдържание

Да свалим короната на Краля Вирус!

Рецепта за имуностимулиращ чай плюс храните, които да изключим – от Альона Гъркова, магистър фармацевт и клиничен ароматерапевт

© iStock

Добрата новина е, че можем да свалим короната на Краля Вирус, който ни е обрекъл на затвор, твърди Альона Гъркова, позната повече като Доктор Аля. Магистър фармацевт и клиничен ароматерапевт, тя ни дава малко повече информация за вирусите и ценни съвети как да стимулираме имунната си система с храни, които всеки от нас има вкъщи.

© iStock

Вирусите (в превод от латински virus означава отрова) не могат да съществуват самостоятелно, казва Аля. Този микроскопичен патоген търси благоприятна среда в други живи организми, за да си създаде кралство и да подчини и контролира всички клетки на своя гостоприемник.

Вирусната ДНК или РНК носи информация, която препрограмира клетките на гостоприемника. Така той остава в плен и изпълнява командите на неканения завоевател.

Мнозина специалисти се надяват, че коронавирусът ще се окаже не по-различен от грипните вируси, които отшумяват с настъпването на по-топлото време. Това се наблюдава всяка година – с края на зимата отминават и грипните вълни. Но дали е така и с новия вирус?

Колкото по-топло е времето, толкова е по-трудно на вирусите да оцелеят. Коронавирусът има протеиново-липидна обвивка, която не е особено устойчива на топлина. Затова има много предположения, че топлите напитки и храни ще спасят света. Ако ли не, поне няма да ни навредят....


© iStock

Зарових се и обстойно анализирах древните фармакопеи с изпитани рецепти и открих Тулси Противовирусен Аюрведичен чай ”Огън”. Научих, че огън ни е нужен сега, а и преглеждайки официалните китайски гайдлайни за справяне с вируса, открих съвет за потапяне на краката в топли бани с билки. Тулси чаят, в комбинация с лечебни и адаптогенни билки, помага на тялото да издържи на всички форми на стреса, да повиши имунитета ни и да неутрализира вирусите.
Състав :
4 чаши вода
1 пръчка канела
1 зърно звездовиден анасон
4 зърна кардамон
2-3 зърна счукан черен пипер
2-3 резена пресен джинджифил
5-6 стръка пресен босилек (или 3 супени лъжици сух)

Не се запарва, а се вари 10 минути.

Този чай е изключително вкусен и ароматен. По желание можете да прибавите малко мляко. Тъй като няма възбуждащо действие, може да се консумира през целия ден.
Джинджифилът съдържа веществото 6-джинджерол, което е силно противовъзпалително и мощно средство против болка. Джинджифилът има и невероятно имуностимулиращо действие.
Куркумата от своя страна потенцира другите съставки и оказва намаляващо възпалението действие. Използвайте я и при готвене. Тя е мастноразтворима и също така най-добре се усвоява в присъствието на черен пипер. Тя съдържа Куркумин, една от най-проучваните природни молекули, заради своите противовъзпалителни и имуностимулиращи свойства.

Черният пипер, освен че увеличава действието на Куркумина, благодарение на основната си активна съставка – Пиперин, има и силно антиоксидантно действие. Босилекът, носещ названието Свещен Босилек в Аюрведа, е силен имуностимулант. Той стимулира клетките на имунната система, и засилва нейните отбранителни способности в неутрализацията на патогените.

Ако сте тревожни, заменете босилека или добавете към него лайка. Нейните лечебни свойства са познати от древността и тя ще ви избави от безсъние, паника и страхове.

© iStock

Как да не сме гостоприемни? Кои храни да изключим или да намалим техния прием?

Имунната ни система трябва да бъде фокусирана към неутрализиране на вирусите. Има храни, които я объркват и затормозява, ангажират я с изразходване на ресурс другаде и тя губи потенциала и силата си. Така, вместо да се захване с унищожаването на вируса, тя става изтощена и немощна.

Храните, които е препоръчително да изключим, са тези със съдържание на глутен – едно от малкото вещества, които имат свойството да увеличават чревната пропускливост, като в резултат на това през чревната бариера преминават големи молекули, които обикновено нямат тази възможност, а имунната ни система се насочва към тях, за да ги пребори и се разфокусира от важната цел да обезоръжава настанилите се вече вирусни агенти.

Намаляването на случаите на заболелите в Китай ни дава надежда да използваме този опит, който включва както режим на хранене, така и използването на „растителни лекарства” като канела, карамфил, джинджифил, звездовиден анасон, черен пипер, куркума, босилек и много други.

© Личен архив

АЛЬОНА ГЪРКОВА, по-известна като Доктор Аля, е магистър фармацевт и клиничен ароматерапевт. Вярва в превантивната медицина, йогата, природата и здравословната храна. Посветила се е на науката на етеричните масла, а също и на всевъзможните начини да помага на хората – с ценни съвети, опит, знания…

Коя съм аз? Вървя по пътеката на природата, за да търся ключа към здравето! Започнах с фармация и завършвам с медицина. Избрах да уча цял живот…

Какво научих? Че можем да живеем без лекарства в повечето случаи. Че никога не сме твърде стари, за да мечтаем.

Кои са най-добрите лекарства според мен? Въздухът е лекарство! Храната е лекарство! Блаженството е лекарство! Щастието е лекарство!

Какво е медицината? Превенцията.

Как бих лекувала? Човекът като единно цяло. Йогата лекува и душата и тялото, а етеричните масла са за симптомите, моите антибиотици и противовирусни субстанции. Те са магичен концентрат на природата, носят нейната мъдрост и хармония. Носят още знанието за медицината на древните лечители, но са потъпкани от синтетичната химия.

Какво лекуват етеричните масла? Всичко.

Може да следите съветите на Доктор Аля в нейния профил в Инстаграм.

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser