Преминете към основното съдържание

Да вечеряш на... пейка!

Нещо като среднощна закуска на тревата, нещо като White dinner, нещо като изпитание за търпението, нещо като стимул за креативност и много усмивки – ELLE знае две и двеста!
Масата, пардон, пейката за White dinner на ELLE
Масата, пардон, пейката за White dinner на ELLE

„Наш'та маса поздравява ваш'та маса, пардон ваш'та пейка!“. Поздравът е от съседите ни по маса. Часът е малко преди полунощ, мястото – градинката пред Централна баня в София. Всичко и всички са в бяло. Една от пейките в градинката – също!

Преобразена като истинска трапеза, тя играе главната роля в White dinner – събитието, което за втора поредна година се организира в София по примера на други градове по света като Париж, Барселона, Милано, Ню Йорк, Сидни... Бялата вечеря е нещо като пикник под звездите в града, на който гостите, задължително облечени в бяло, сами носят и приготвят храната и украсяват масите си, които също трябва да са в бяло. Мястото на White dinner остава в тайна до последния момент.

Идеята е гостите на вечерята да се откъснат за малко от обичайната среда, да преобразят в бяло някое от култовите места в града си, да споделят храната си с приятели, да се забавляват...

Традицията за White dinner се заражда в Булонския лес край Париж през 1988 г., когато група приятели решават да си направят пикник под звездите, облечени изцяло в бяло. По света тези събития се радват на огромен успех.

У нас White dinner засега се радва на много и различни емоции. Вълнуващо е да преживееш събитието (буквално да го преживееш!) и да си тръгнеш с широка усмивка, както направи масата на ELLE. Пардон, пейката на ELLE! Можем да се обзаложим, че е единствената в историята на White dinner по света!

“Някой ден ще минем през градинката на Централна баня, ще бъдем с внуци и бастуни и ще си спомним с носталгия за онази пейка, която в една гореща лятна вечер превърнахме в маса за White dinner”, забавлявахме се ние, след като повече от 2 часа под лъчите на изпепеляващото слънце заедно с 50 от 500-те гости чакахме да докарат масите. И накрая, когато въпреки доброто желание на организаторите да осигурят по-бързо маси за всички, дузина от дошлите да вечерят в бяло отново останаха без трапеза.

Чудесен повод да впрегнем нашата креативност и в шеги и закачки да превърнем една пейка в бялата перла на нашата бяла вечеря. Ледът за виното отдавна беше свършил, но не и нашето настроение – имахме го в изобилие, най-вече заради пейката. Измислихме си и слоган на вечерта: „Бели дрехи за черни вечери“ и стигнахме до житейската мъдрост, че не е важно дали вечеряш на пейка или на маса, важното е да си в бяло – и отвън, и отвътре. Защото само с бели мисли човек може да преживее черните вечери в живота си...

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser