Преминете към основното съдържание

Дали тези признаци са нещо опасно?

Понякога тялото ни предупреждава с някои симптоми, които невинаги разбираме.
© iStock

1. Сърбеж на пръстите

Може да се дължи на липсата на магнезий или витамин В12, може да е безобидно нервно дразнение или проблеми в кръвоснабдяването, които бързо ще отшумят. Може обаче да се касае за т.нар. синдром на карпалния канал – притискане на нерв на китката.

Какво помага – разтръскайте китките, свивайте ги в юмрук и ги отпускайте многократно. Вземете таблетки с магнезий от аптеката и яжте сирене, риба и яйца заради витамин В12.

Кога да отидем на лекар – ако сърбежът се появява отново и отново, преди всичко нощем. Ако синдромът на карпалния канал не се лекува, се губи чувствителността на ръката, отслабва мускулатурата на палеца.

2. Тъмни точки и присвятквания пред очите

Лекарите ги наричат „летящи мушички”. Това са колагенови влакна, които се натрупват в стъкловидното тяло на окото. Това е дегенеративна промяна вследствие на възрастта и е напълно безопасна. Няма общо и с остротата на зрението. Присвяткавнията се появяват обикновено след продължително взиране в екрана на компютъра или на телевизора или при преумора. Могат да са признак за ниско кръвно налягане или предизвестие за мигрена.

Какво помага – първо изчакайте. С времето тъмните точки изчезват, защото стъкловидното тяло се отдалечава все повече от ретината.

Кога да отидем на лекар – ако точките изведнъж се появяват в гъсти ята, причината може да е отлепване на ретината. Внимание – ако допълнително чувствате парализа или липса на усещане в някоя половина на тялото, изберете веднага 112! Може да е мозъчен удар!

3. Нощно изпотяване

Често се дължи на дебелото одеяло, задушна стая или тежката вечеря. Може да е от хормонални смущения в климактериума, ниско кръвно налягане или психически стрес.

Какво помага – температурата в спалнята трябва да не е по-висока от 18 градуса. Спете с лека завивка, памучни чаршафи. Умерена употреба на алкохол, вечерно време не яжте мазно или лютиво.

Кога да отидем на лекар – ако потенето продължи повече от три или четири седмици всяка нощ. Може да имате хиперфункция на щитовидната жлеза или диабет, в най-лошия случай рак на лимфните възли или левкемия.


7 ИНТЕРЕСНИ ФАКТА ЗА ЖЕНСКИТЕ ГЪРДИ


4. Пробождане в корема

Най-често е безобидно подуване или запек.

Какво помага – един ден диета с лека храна – сухари, чай от лайка. Това успокоява стомаха.

Кога да отидем на лекар – ако болките продължат няколко дни или се усилват, може да имате възпаление на червата. Може и възпален апендикс да е причината, това започва с болки около пъпа и в горната част на корема, слизащи в долната дясна част на корема. Причината може да е и камък в бъбрека.

5. Грапавини по кожата

Нарушена е бариерата за влажност на кожата, на тези места се отделя повече влага навън. Така кожата изсъхва. Такива грапави места има често по лактите, на лицето или на глезените.

Какво помага – натурални растителни масла (зехтин, масло от гроздови семена или от семена на свещица). Можете да си направите пилинг, например с кафе. Размесете 2 лъжици утайка от кафе с душгел, втрийте в кожата и изплакнете. После се намажете с крем.

Кога да отидем на лекар – ако не минават или се зачервяват. Може да е начална фаза на рак на кожата.

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser