Преминете към основното съдържание

Дара Екимова за пръв път ще пее на сцена песни на баща си

„Ако баща ми беше жив, щяхме да правим музика заедно“, казва Дара по повод премиерата на Slang by Dara Ekimova
Дара Екимова
Дара Екимова © DuranDuran

„Емоцията, която чувствам и липсата, която усещам искам да ги превърна в музика. Да възобновя спомена за него, хората да се радват на музиката му, защото я харесват“, казва дъщерята на Дими от „Сленг“ – Дара Екимова, при разкриването на подробности около подготовката на новия ѝ проект в негова памет – Slang by Dara Ekimova. На 22 март, петък, Дара ще отдаде почит към баща си, като за първи път ще изпълни целия му репертоар.

Инициатори на концерта са музикантите Станислав Петров-Стенли и Светослав Славков-Светльо.

Дни, след като започват репетиции, Светльо, Стенли и Дара привличат още музиканти към проекта. С радост и вдъхновение към групата се присъединяват Иван Попов (китара), Николай Николаев (барабани), Илия Ранков (бас китара).

Любовта към музиката така ги увлича, че освен „Мой свят“, „Синьо“, „Остани“, „След хиляди години сън“ и други хитове на Сленг, музикантите решават да включат и кавъри на световно известни хитове, изпълнявани от Дими и групата по време на клубните им участия през 90-те години. Така в листата влизат „Hit The Road Jack“ на Рей Чарлз, вечни класики, изпълнени от Уитни Хюстън, и шлагери на Тото – фаворити на самия Дими.

Убедена съм, че баща ми много се гордее с мен. Ако беше жив щяхме да пеем заедно.“

„Сега го правя сама и знам, че е тук с мен и ме подкрепя. Буквално си го представям как танцува, докато пея неговите песни. Той винаги ще е в сърцето ми“, казва Дара броени дни преди премиерата на Slang by Dara Ekimova във „Витоша Лайв Клуб“ на Парк Хотел „Витоша“.

Slang by Dara Ekimova

„Всички ми казват, че приличам повече на татко. Той беше бунтар. С годините още повече го опознавам чрез музиката и това, което ми разказват моите близки за него. Не мога да върна времето назад, но мога да се гордея с него и това, което е оставил след себе си. Аз не мисля, че можеш да се разделиш емоционално с човека, който те е създал“, споделя дъщерята на Димитър Екимов.

Изпълнена съм с вдъхновение и вълнение, смесени с притеснение.“

„Много бих искала да се посъветвам с татко, да знам какво мисли за проекта, да изберем заедно песните. Обичам музиката му и чак сега осъзнавам колко богата и красива е. Когато бях по-малка не си давах сметка затова. Смятах, че не е достатъчно модерна и не пасва на това, което младите харесват днес“, спомня си Дара по време на една от репетициите в столичния пиано-бар „Витоша Лайв Клуб“.

В момента, освен по Slang by Dara Ekimova, талантливата млада певица работи и по втория си самостоятелен проект. Песента „Пробвай се“ е дело на Светлин Къслев, текстът е на самата Дара, а звукозаписът е осъществен в „Стар Лайт Студио“.

Екипът вече е разработил визията и сценарий за клип към песента.

През 2017 г. Дара Екимова участва в концерт заедно с оригиналния състав на „Сленг“, в който изпълнява само песента „Нали“, част от втория студиен албум на групата – „Всеки ден“. През 2015 г. е поканена от Djane Monique да запише ремикс на песента „Синьо“, към който заснемат и клип. „За мен Дара е Сленг“, казва клавирът Станислав Петров-Стенли. „Не съм се съмнявал, че тя е човекът, който най-добре може да пресъздаде красотата на музиката написана от баща ѝ.“

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser