Преминете към основното съдържание

Делян Манчев: МОЕТО МЯСТО е Ню Йорк!

"Незабравимата песен на Франк Синатра напълно описва и моето отношение към града – искам да съм част от него.", казва българинът, обиколил света в новата рубрика на elle.bg за местата, на които си струва човек да се върне отново, и отново

"Start spreadin' the news, I'm leavin' today

I want to be a part of it, New York, New York"

Незабравимата песен на Франк Синтатра напълно описва и моето отношение към града – искам да съм част от него. Едно време бях скептичен към САЩ като дестинация за туризъм, струваше ми се тъпо място, докато през 2005 не попаднах за първи път в Ню Йорк. Само след няколко часа в града си казах „тъпият съм аз, че изгубих толкова много време без да го посетя“.

Като оставим негърските филми, Ню Йорк се асоциира с централната си част – остров Манхатън. Според една статистика, значителна част от населението на Манхатън никога през живота си не го е напускало. Това не е за учудване, в Манхатън има всичко, дори български бар, българска църква, българското знаме се вее на сградата на ООН, българското консулство и на уличните шествия, а българската прима Соня Йончева в момента е превзела Метрополитън опера с Виолета в Травиата. Какво остава и за другите държави. На този малък остров е събран целия свят със своите магазинчета, места за хранене, културни клубове, а в Музея Метрополитън изкуството на целия свят.

Посетете Тайм Скуер вечер, за да се усетите най-добре отмосферата на големия град.

Манхатън е и цялостната ни представа за Америка. Не си ли представяме веднага Статуята на свободата, небостъргачите и най-голямото светлинно шоу в света – светещите реклами на Тайм Скуер. Ако си представяме Манхатън от филмите, на разположение е турът „Сексът и градът“ на който гидът се провиква „А кое е това място?“ и 40 екзалтирани жени се отговарят „Сезон 3, епизод 5 – Кари и Миранда ядоха тук кексчета“, може и вие да опитате от кексчетата или пък сандвич с пъстърма в „Кац Дели“ и да получите оргазъм като Мег Раян в „Когато Хари Срещна Сали“ или като в друг неин филм да получите годежен пръстен на върха на Емпайър стейт билдинг.

Не си мислете, че тези актьори може да ги видите само на филми, те са на една ръка разстояние на живо в някоя от постановките на Бродуей. До скоро Рики Мартин беше в главната рола на мюзикъла Евита, сега пък Кейт Бланшет е на театралните афиши. Ако поспите в спален чувал няколко дни на улицата, ще дочакате реда си да сте публика в някое световно известно комедийно шоу, другият вариант е да станете рано и да сте публика на „Добро утро Америка“ директно от Тайм Скуер и на живо да изгледате интервюто с някоя звезда, аз попаднах а Кейти Пери веднъж. Ако поискате малко спокойствие Музеят за модерно изкуство или Гугенхайм ще ви приютят за да видите световните щедьоври, както и някоя от временните изложби като например Костюмите от Междузвездни войни. Ако искате повече шум – госпъл хор в някоя църква в Куинс или баскетболен мач в Медисън Скуер Гърдън ще ви го осигурят.

Дано ви остане време да пипнтете топките на бика на Уолстрийт, да хапнете хот дог на Кони Айлънд, да карате кънки в Сентрал парк, за най-добрия шопинг и най-красивата коледна украса в света.

© Личен архив, В Ню Йорк е направен специален Музей на жертвите на 11 септември.

Има още много неща, за това ще се връщате много пъти, както се връщам аз. Междувременно са се появили хиляди нови неща, като новият небостъргач на Световния търговски център заедно с емоционалния Музей на жертвите на 11 септември.

И както пее Алиша Кийс:

"These streets will make you feel brand new

The big lights will inspire you

Hear it for New York"

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser