Преминете към основното съдържание

Демна Гвасалия – човекът между Vetements и Balenciaga

Истинско явление в модата
Демна Гвасалия
Демна Гвасалия © highsnobiety.com

Демна Гвасалия напоследък е един от най-обсъжданите модни дизайнери, след като бе назначен от главен креативен директор на френската модна къща Balenciaga през октомври миналата година. Всъщност Гвасалия е роден и израснал в Грузия, но се премества със семейството си в Германия през 2000 г., където по-късно получава немско гражданство.

След като завършва Кралската академия за изящни изкуства в Антверпен, се премества в Париж, където работи за Maison Margiela, а по-касно и за Louis Vuitton.

През 2014 г. Демна Гвасалия основава заедно с брат си Гурам Гвасалия и още двама съоснователи лейбъла Vetements. Естетиката и стилът на Vetements са повлияни от стрийт модата а също и от работата му за Maison Margiela. Именно там, той се влюбва в деконструктивността на дрехите и вниманието му пада върху формата на самата дреха а не върху човека, който я носи. Както самият Демна твърди, Vetements e за хората и техния гардероб - те веднага могат да намерят какво да облекат. Марката не е в това да разказва истории или да показва “авангардни изложби“ с нейните колекции.

Колекция Vetements / Париж / зима 2017

Галерия

Колекция Vetements / Париж / зима 2017

Снимки: ImaxTree

Докато Демна Гвасалия си позволява да експериментира и да прави колаборации с неговата марка, каквито видяхме по време на Седмицата на висшата мода в Париж по-рано този месец, едновоременно с това отношението на му към модна къща Balenciaga и нейната история е с изключителен респект. Първата му колекция за Balenciaga през март тази година по време на седмица на модата в Париж предизвика противоречиви оценки на модните критици.

Положителното в колекцията беше това, че пресъздаде много добре естетиката, стила и кройката на легендарния основател френската модна къща Кристобал Баленсиага. Поради факта че, Гвасалия когато бe назначен на поста креативен директор веднага е имал достъп до всичките архиви на модната къща както и на нейния основател за разлика от Никола Геские когато бе назначен като творчески директор на Balenciaga през 2000г.

Колекция Balenciaga AW16/17

© ImaxTree, Balenciaga AW16-17

Негативната критика в първата му колекция може би се състои в това, че е пресъздал част от колекцията през неговия личен поглед повлиян от стрийт модата и супер овърсайз дрехите, които напомнят на стила на неговата марка. Всичко това описва Демна Гвасалия като един от иноваторите на днешната модна сцена с една съвсем различна концепция върху света на модата. За едни той е абсурден и неприемлив, а за други е всичко ново и олицетворение на бъдещето.

© ImaxTree, Vetements HC AW16

Колекция Vetements HC есен-зима 2016

Галерия

Колекция Vetements HC есен-зима 2016

Снимки: IMaxTree

Автор Теодор Тодев

Още по етикети

мода , дизайнер
messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser