Необходими продукти
- 1/4 ч. ч. свеж сок от лайм;
- около 1 кг диня, нарязана на едри парчета и почистена от семките;
- 1/2 ч. ч. захар;
- кората на 1 лайм;
- корен от джинджифил с дължина около 5 см, половината от който, нарязан на кръгчета, а останалата част – настъргана;
- морска сол за украса.
Начин на приготвяне
Блендирайте сока от лайм и динята, прецедете готовата динена вода през гъста цедка, за да няма семки. Изсипете половината от динената вода в тенджера и добавете към нея захарта, кората от лайм и джинджифиловите кръгчета. Оставете да заври, докато се разтвори захарта, а лаймът и джинджифилът отпуснат соковете си. Махнете от котлона, за да се охлади. Добавете настъргания джинджифил към останалата динена вода, а щом сиропът се охлади, ги смесете, като предварително извадите джинджифиловите кръгчета. Изсипете готовата смес в купа, която можете да приберете във фризера, за да замръзне. На всеки 30 минути, натрошавайте сместа с вилица, за да разбивате ледените кристали и да ги запазите леки и нежни. Правете това в продължение на поне 2 часа. Сервирайте готовата гранита в елегантни чаши и поръсете с малко морска сол.
ELLE съвет
Преди да добавите захарта, опитайте динята, за да видите колко е сладка, и коригирайте количеството, ако се налага.