Необходими продукти
За плодовете:
- 2 ч. ч. боровинки;
- 2 ч. ч. почистени и нарязани на половинки ягоди;
- 4 ч. ч. малини;
- сокът на 1 лимон;
- 1/4 ч. ч. захар;
- 1 и 1/2 ч. л. царевично нишесте.
За сметановия крем:
- 900 мл бита сметана;
- 1 с. л. захар;
- 1/2 ч. л. ванилов екстракт;
- готови блатове за торта с дебелина около 3 см.
Начин на приготвяне
Сложете горските плодове в купа и ги поръсете с половината от лимоновия сок. Леко ги разбъркайте. Прехвърлете в тенджера, добавете захарта, царевичното нишесте и останалата част от лимоновия сок и включете котлона на средна температура. Оставете да заври и гответе, докато плодовете не започнат да се разпадат и да отпускат соковете си, или за около 3 минути. Свалете от котлона и оставете да се охлади. Сместа трябва да започне да се сгъстява. В чиста и суха купа разбъркайте сметаната, захарта и ваниловия екстракт до получаването на плътна, но пухкава консистенция. За да сглобите сладкиша, в голяма стъклена купа сложете пласт от сметановия крем, след което блат и отгоре – от плодовата смес. Направете 3 или 4 пласта в зависимост от размера на купата, като трябва най-отгоре да завършите със сметанов крем. Покрийте и приберете в хладилника да стегне.