Преминете към основното съдържание

Десет златни правила, за да се радваме на слънцето без риск

Важно е да използваме слънцезащита през цялата година, съветват експертите на Eucerin. И ни впечатляват с ултралек гел-крем за идеално матирана кожа
© iStock

1. Радвайте се на слънцето!

Слънчевите лъчи активират и стимулират голяма част от важните механизми в тялото. UV радиацията кара организма да произвежда витамин Д, който регулира нивата на калция, подпомага растежа на костите, стимулира имунната система и благоприятства опорно-двигателната и нервната система. Но имаме нужда от съвсем малко количество слънце, за да се осъществят тези полезни за тялото ни процеси.

2. Не подценявайте рисковете!

Естественият механизъм на кожата ни за предпазване от UV лъчите действа за съвсем кратко време. Ако сме изложени на слънце по-продължително без слънцезащита, кожата ни изгаря. Запомнете – облаците и прозорците спират само една част от UV радиацията.

3. Използвайте слънцезащита всеки ден!

Лицето и деколтето са най-изложени на UV радиация. Ежедневната им защита със слънцезащитен продукт е инвестиция в бъдещето, която си заслужава. Тя ще запази кожата ни здрава и красива.

4. Изберете по-висок SPF!

Днес повечето дневни кремове за лице имат слънцезащитен фактор 15 или по-висок. Но болшинството от дерматолозите препоръчват ежедневна употреба на висок слънцезащитен фактор 30 или дори 50+, особено ако кожата е чувствителна към слънцето. Затова е добре да включите в ежедневната грижа за кожата си продукт с висок слънцезащитен фактор, в допълнение към основната грижа. Ако кожата ви е чувствителна към слънцето или е по-светла, тогава винаги нанасяйте продукт с фактор 50+ на лицето. Ако кожата ви не е чувствителна към слънцето или е по-тъмна – тогава фактор 30 е достатъчен, освен ако не сте засегнати от хиперпигментация.

5. Използвайте продукти за цялостна защита!

Слънцезащитният фактор (SPF) показва единствено каква защита осигурява продуктът от UVB лъчите, които водят до слънчеви изгаряния. За да предпазят кожата от дългосрочни увреждания, продуктите трябва да осигуряват защита и от UVA лъчите. От 2006 г. Европа се придържа към критериите, установени от Cosmetics Europe, по-рано известна като COLIPA (браншовата организация в козметиката), за минимална ефикасност на слънцезащитните продукти срещу UVA и UVB радиацията. Според този стандарт UVA защитата трябва да е около 1/3 от означения слънцезащитен фактор.

© iStock

6. Открийте вашия продукт!

Намерете слънцезащитен продукт, който наистина ползвате с удоволствие. Специалните слънцезащитни продукти за лице на Eucerin няма да оставят кожата ви с усещането, че е мазна или лепкава. Те се комбинират отлично с други кремове за лице и грим. Леките формули са удобни за нанасяне, попиват бързо и матират кожата. Има продукти с различни текстури и всички те съдържат активни съставки, съобразени със специфичните потребности на различните типове кожа.

7. Търсете мигновена защита!

UV защитата в продуктите на Eucerin действа веднага след нанасяне – не е нужно да се изчаква. Всички слънцезащитни продукти за лице на Eucerin могат да се комбинират с другите продукти на марката и да се използват като основа за грим. Започнете деня с почистване на лицето като първа стъпка. От научна гледна точка можете да нанесете слънцезащитния продукт преди или след крема за лице. И в двата случая филтрите ще предпазват кожата надеждно.

8. Обръщайте внимание на всички зони!

Една от най-честите грешки е да се пропускат някои части на тялото, които трябва да бъдат защитени. Eucerin препоръчва в ежедневната грижа за кожата да не пропускате ушните миди, скалпа, врата и деколтето. Това са частите на тялото, които са най-изложени на слънце, също както и ръцете.

© iStock

9. Бъдете внимателни!

Излагането на слънце е забранено след микродермоабразио и лазерни процедури. Други фактори, които могат да повишат фоточувствителността са приема на противозачатъчни таблетки, бременността и менопаузата. Ако приемате някакви лекарства, прочетете листовката, за да видите дали повишават фоточувствителността. Обикновено жените с много светла кожа, руса или червена коса и много лунички са най-податливи на фотоувреждания.

10. Бъдете щедри!

Количеството слънцезащитен продукт, който нанасяте, е от голямо значение за реалната фотозащита, която получавате. Eucerin препоръчва следните правила за нанасяне: Изстискайте една дебела линия от продукта от върха на средния пръст до края на дланта. Това количество трябва да се нанесе на всяка от зоните – лице, деколте, врат и ушни миди. Препоръчително е да се носят шапка и очила.

 

ЗНАЕТЕ ЛИ, ЧЕ

Мазната, склонна към акне кожа (а тя е най-често срещаното състояние по света), е особено податлива на слънчеви увреждания.

 

elle.bg препоръчва: лек слънцезащитен продукт за идеално матирана кожа

© Eucerin, Sun Gel-Creme Oil Control Dry Touch SPF 50+

Приятно, леко усещане и матирана кожа на слънцето – за това мечтаят хората с мазна и склонна към акне кожа. Повечето от тях знаят, че се нуждаят от слънцезащита, но се притесняват, че слънцезащитните продукти ще влошат състоянието им и ще оставят кожата с неприятното усещане, че е допълнително омазнена и лепкава.

Eucerin разработи слънцезащитен крем-гел с фактор 50+, Sun Gel-Creme Oil Control Dry Touch SPF 50+, който е предназначен специално за мазна и акнеична кожа и отговаря на специфичните й потребности. Продуктът съдържа ефикасни UV филтри, биологична клетъчна защита и технология за контрол на омазняването – уникална комбинация от три абсорбиращи себума пигмента и Л-карнитин, който намалява производството му. Формулата осигурява моментално и дълготрайно матиране на кожата.

„Мазната, склонна към акне кожа се нуждае от постоянна грижа, която регулира производството на себум и се понася добре от кожата,“ казва Анет Бюргер от научно-изследователския отдел на Eucerin. „В най-добрия случай фотозащитата трябва да отговаря на същите изисквания.“

Sun Gel-Creme Oil Control Dry Touch SPF 50+ има незабавен и видим дълготраен матиращ ефект и е с много добра поносимост на кожата. Формулата е некомедогенна, без парфюм и парабени. Препоръчва се за ежедневна употреба.

Още по етикети

слънцезащита , красота
messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser