Преминете към основното съдържание

Десетте града, които поведоха света

От древната метрополия до съвременния мегаполис


Големите градове са сложно устроени, хаотични и колосални агломерации, които играят водеща роля на световната сцена и определят историческите епохи. Те са места, където се раждат новите идеи, избухват революции и се твори история.

Чрез представянето на десет уникални града – от първите столици на Древността до оживените съвременни мегаполиси –Пол Стратърн проследява как те тласкат напред развитието на световната цивилизация, преживяват своя период на слава и след това предават щафетата на следващия център на света.

Тази книга е пътуване назад във времето, за да станем свидетели на създаването на вавилонската математика, атинския театър, философските школи и римското строителство, просъществували през вековете. Пред очите ни Константинопол се превръща в Истанбул, революционни искри прехвърчат в Париж от епохата на Просвещението, а железницата, плавателните канали и корабите правят Лондон столица на световна империя. В Москва някои строят космически кораби, докато други гладуват. Небостъргачите на Ню Йорк се издигат под звуците на джаза, Мумбай се преобразява в сцена на несметни богатства и крайна бедност, а икономическата трансформация става водещо начало в развитието на Пекин.

Всеки от водещите градове в световната история има собствена неповторима индивидуалност, своя богата и многолика история, която оживява пред очите, за да ни напомни за основите, върху които сме стъпили, и върху които ще градим нашето бъдеще.

  • Вавилон – елементите на градежа
  • Атина – модел за всички
  • Рим – градът на императори
  • Константинопол/Истанбул – столица на две империи
  • Париж – градът на Просвещението
  • Лондон – сърцето на Британската империя
  • Москва – пулсът на революцията
  • Ню Йорк – пътеводна светлина на мечтите
  • Мумбай – поглед към нашето бъдеще
  • Пекин – алтернативното бъдеще

Пол Стратърн (род. 1940 г.) е писател и университетски преподавател в Кингстън, където преподава философия и математика. Романът му „Сезон в Абисиния“ е отличен с наградата „Съмърсет Моъм“. Освен романи пише и книги в областта на природните науки, философията, историята, литературата, медицината и икономиката. Съчиненията на Стратърн са преведени на повече от двайсет езика. Автор е на „Медичите: Кръстниците на Ренесанса“, „Наполеон в Египет“, „Художникът, философът и воинът: Леонардо, Макиавели и Борджия“ и „Духът на Венеция: от Марко Поло до Казанова“ (2012 г.). Сред последните му произведения са „Периодичната таблица“, „Врачки, измамници и шарлатани“, „Борджиите“, „Възход и падение: История на света през погледа на десет империи“ (2019 г.) и „Флорентинците: от Данте до Галилей. Работата му върху икономическата история „Играта на д-р Стрейнджлав“ е избрана за бизнес книга на годината на Гугъл.

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser