Преминете към основното съдържание

ДЕТЕТО НЕ ИСКА ДА УЧИ НОВИ НЕЩА: КАКВО ДА ПРАВИМ?

Децата постоянно трябва да усвояват много информация: от правилата на поведение до математика и английски език. И всички знаем колко често не искат да го правят... Как да се справим? Как да мотивираме детето си да научава нови неща? На помощ идват експертите.

Правило 1: опознайте света в игра

Специалистите по детско развитие отдавна обясняват, че водещата форма на детска дейност е играта. Тоест, именно играта (а не „развиващите“ дейности, дори и най-напредналите) е най-естествената и разбираема среда за едно дете, в която то е отворено за получаване на нова информация.

Следователно, за да се постигне максимален ефект и нови знания, детето трябва да ги получава в обичайната си игрова форма - тя е най-близка и разбираема за него и следователно знанията се придобиват лесно и неусетно, без да предизвикват скука или протести.

Освен това в съвременното образование геймификацията (превръщането на образователния процес в игра и забавление) се счита за един от най-ефективните методи като цяло. Успешно се използва не само за деца от всички възрасти, но и за възрастни.

Нагледен пример: малко деца се съгласяват доброволно да работят с карти и ръководства за изучаване на английски език, например. Опитайте обаче да го помолите да говори английски с любимия си герой или да премине през лабиринт с улики само от английски думи - разликата ще бъде очевидна.

Правило 2: не пръчка, а морков

Замислете се какво ви мотивира повече в собствената ви работа: обещанието за бонус за изпълнението на трудна задача или глоба за неуспех? Тази логика работи и с децата. Не трябва да заплашвате детето си с отказ да купува играчки и да посещава интересни места или да го лишавате от награди. Дори и за конкретен момент наказанието да действа, рискувате детето да развие постоянна неприязън към някаква дейност в дългосрочен план.

Вместо това се опитайте да намерите източници на мотивация, които са интересни и вдъхновяващи за вашето дете. Обяснете му перспективите, които ще се отворят с нови знания, покажете практическите им предимства, дайте примери за постигнатото от хората, които вече са тръгнали по този път.

Нагледен пример: ако на дете му е скучно да чете текстовете в учебниците, намерете в мрежата акаунтите на популярни сред малките блогъри, които пишат за хобита. Интересът към четенето ще избухне още при първата публикация, която е важна за вашия наследник.

Правило 3: Потърсете професионална помощ

Всички ние отлично разбираме реалностите на съвременното родителство. Работа, ежедневие, ежедневно общуване с деца, лични нужди ... Разбира се, не винаги остават сили и ресурси за качествени уроци с детето и търсене на неговата вътрешна мотивация. В този случай можете спокойно да делегирате образованието на детето на професионалисти в областта, от която се нуждаете.

Основното е да изберете специалисти, които имат съвременни познания по психология на развитието, и са в състояние да се адаптират към индивидуалните характеристики на детето. За щастие, активното развитие на онлайн образованието ни даде големи възможности за намиране и набиране на такива учители, без географски или епидемиологични ограничения.

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser