Преминете към основното съдържание

Кои места по кожата издават възрастта ви

Дяволът е в детайлите: ето кои са те!
© iStock

От списание ELLE България/март 2015

Фокусирайки се върху борбата с бръчките и отпусната кожа, забравяме за други, на пръв поглед, дребни детайли като ушната мида, върха на носа, шията, ръцете и коленете, които не само издават възрастта, но дори ни състаряват. Как да ги накараме да замълчат?

Сигурно ще ви стори странно, но смятам да ви разкажа за влагата, която наскоро се появи вкъщи. Открихме я съвсем случайно – малките издайнически петънца по стената, които не само се издуват като мазол, но и в последствие се ронят, съсипвайки стените в новия ми апартамент. Сигурно вече се чудите защо ви занимавам с това? Защото е страхотното сравнение! Дори и да влагате много пари, време и усилия в подмладяването на лицето, има едни малки „предатели“ на възрастта, които, като петънцата влага по стената, развалят цялото впечатление. Коленете, шията или ушната мида са много малки на фона на цялото тяло, но са способни не само да подскажат истинската ни възраст, но дори и да ни състарят. Дяволът е в детайлите!

Тази малки издайници

Освен бръчките и нарушаването на овала на лицето, има още много т.нар. индикатори на възрастта, но не всички пластични хирурзи обичат да работят с тях. Висш пилотаж е вместо лифтинг, лекарите да предпочетат да направят корекция на ушната мида, носа или шията. Когато там се натрупа излишък от кожа, това подсказва и за излишък на години. Ако не им отделите необходимото внимание, няма да изглеждате като млада жена, а като лелка, която си е направила пластична операция. А това никой не го иска!

От ушите до носа

За съжаление, върхът на носа и ушите не спират да растат до дълбока старост. Причината е в земното притегляне, благодарение на което хрущялите, от които са изградени двата органа, постепенно се удължават. Освен това върхът на носа е съединен с черепа само чрез система от сухожилия, които с годините отслабват и се разтягат. Пластичните хирурзи често се оплакват, че правят по няколко т. нар. подмладяващи ринопластики на една и съща пациентка, но резултатът остава все така незадоволителен. Неоперативен вариант е да се инжектират филъри в пространството между носа и горната устна. Ефектът е подобен на този на пластичната операция, но без възстановителен период. Почитателите на аюрведата пък смятат, че масажът може да спре разрастването на хрущяла. Всеки ден разтривайте с леки кръгови движения ноздрите, след което натиснете няколко пъти точката, съединяваща върха на устните и преградата на носа. Масажирайте и самата преграда, като я захващате с палците и показалците. Завършете с галещи движения от най-горната част на носа през скулите до ушите.

Що се отнася до деформацията на ушната мида, на нея освен земното притегляне, й влияе и тежестта на обеците. Меката част на ухото се разтяга, а дупките за обеците се разширяват и се превръщат с грозна вертикална гънка. Еластичността на ухото може да се възстанови с инжектиране на мастна тъкан (липофилинг) или на хиалуронова киселина. Много големите или деформирани ушни миди обаче специалистите съветват да коригирате на операционната маса.

Върхът на носа и ушите не спират да растат до дълбока старост.

На колене!

Изживените години оставят своя отпечатък именно върху коленете и лактите. Те са стави и затова там кожата постоянно се разтяга. Заради това в тези зони се образуват гънки и загрубявания, а кожата провисва. Спортът, масажът и подходящата козметика, разбира се, помагат. Но само като профилактика. С вече появилите се проблеми могат да се справят единствено лекарите. Те комбинират апаратните методи с мезоконците. Последните са с двоен ефект – от една страна повдигат тъканите, намалявайки отпускания и формирайки младежки контур, а от друга страна създават рамка, предотвратяваща увисванията в бъдеще. Ефективно е и инжектирането на собствени фибробласти в лактите и коленете. Те се взимат от кожата, разделят се и се оставят да нараснат в лабораторни условия, след което се поставят там, където е необходимо. Така лактите и коленете се подмладяват не само визуално, но в действителност.

Лебедова шия

Експертите са готови да поспорят с твърдението, че по женската шия може да се изчисли възрастта на жената. Истината е, че нейната специфична анатомия не й позволява да изглежда млада дълго време. Мускулите на шията или т.нар. платизма, са разделени, което изключително много затруднява повдигането и фиксирането им. И тук на помощ идват мезоконците, които успешно поддържат мускулите на шията. Напречните бръчки, наричани още „колиетата на Венера“, пък най-добре се повлияват от вампирския лифтинг. За да съхраните резултата не забравяйте да използвате и козметика за шия и деколте.

Ръка за ръка

Тънка кожа, пигментни петна, бръчки, изпъкнали кокалчета и вени – доскоро възрастовите белези по ръцете можеха да се скрият само с ръкавици. Лекарите обаче започнаха да се заминават с този проблем по-сериозно. И откриха, че най-добрият начин да се заличат годините по ръцете е с помощта на липофилинг. Собствената ни мазнина е най-добрият филър, който освен това активизира и работата на клетките. Що се отнася до изпъкналите вени, то повечето лекари засега препоръчват само профилактика. Когато вдигате гирички в залата или пък носите тежка чанта, това натоварва кръвоносните съдове. За съжаление, при жените със стегната фитнес фигура този проблем се появява рано и е още по-видим. Що се отнася до пигментацията, заложете на лазерните и фото методите. И не забравяйте да нанасяте защитен крем за ръце.

Доскоро възрастовите белези по ръцете можеха да се скрият само с ръкавици.

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser