Преминете към основното съдържание

Диета не значи гладуване. Започнете с тези 6 основни правила

6 общи неща между най-успешните диети
© istock

Днес няма да ви говоря за конкретна диета. Реших, че по-полезно би било да ви запозная с основните правила, които всички успешни диети следват. И ако думата диета ви напряга, можете да я замените с хранителен режим

1. Ограничете добавените захари

Тук спадат захарта, фруктозата, глюкозо-фруктозният сироп и всякакви изкуствени подсладителни. Когато попаднат в организма, те претоварват черния дроб, който е принуден да ги превърне в... мазнини. Част от тези мазнини се отстраняват от черния дроб под формата на т.нар. лош холестерол, останалата част остава в него. Възможни състояния, до които може да доведе прекаляването със захар и фруктоза, са неалкохолно чернодробно мастно заболяване, затлъстяване, диабет тип 2, сърдечни проблеми. Освен това захарта е източник на празни калории, т.е. приемаме само калории без никаква хранителна стойност.

8 ХРАНИ, С КОИТО ЩЕ ПРОЧИСТИТЕ ЧЕРНИЯ СИ ДРОБ

2. Елиминирайте рафинираните въглехидрати

Тук спадат захарта и обработените нишестени храни, включително зърнените. Най-изявеният представител на рафинираните въглехидрати е пшеничното брашно. Знаем, консумацията му в западните общества е огромна. При обработването на зърното се премахват триците и ендоспермът (съответно това, което носи фибри и хранителна стойност), като остава нишестето, което ни носи много калории, но без кой знае каква хранителна стойност. Нишестето предизвиква бърз скок в нивата на кръвната захар, съответно не след много време имаме спад, което води след себе си глад, апетит и често преяждане. Редовната консумация на рафинирани въглехидрати може да причини затлъстяване, диабет тип 2, сърдечни заболявания. 

3. Избягвайте растителни масла с високо съдържание на омега-6 мастни киселини

Масовото производство на рафинирани масла започва в началото на XX век. Тук спадат соево масло, рапично масло, царевично масло и няколко други. Омега-6 мастните киселини е възможно да причинят по-лесно окисляване на т.нар. лош холестерол и да увеличат риска от сърдечни заболявания. Въпросът е спорен все още, учените са разделени на два лагера. Въпреки това обаче е препоръчително да избягвате соево масло, рапично масло, царевично масло. Можете да ги замените със зехтин и други масла с ниско съдържание на омега-6.

СЛЕДВАЙТЕ ПРИНЦИПА НА УДОВОЛСТВИЕТО И... ОТСЛАБВАЙТЕ!

4. Премахнете изкуствените транс мазнини

Получават се при хидрогениране на растителни масла, което ги прави твърди на стайна температура и удължава срока им на годност. Множество проучвания свързват транс мазнините със склонност към възпаления и сърдечни заболявания. Много страни вече са забранили производството и продажбата на транс мазнини. Четете етикетите, защото някъде може да видите 0 гр. транс мазнини, а всъщност да има такива (по-малко от 0.5 грама се приема за 0, но на практика пак е налице количество).

5. Яжте много зеленчуци

Зеленчуците са богати на антиоксиданти, витамини, минерали, фибри. Подпомагат отслабването. Фибрите в тях се грижат за стомашно-чревния тракт. Фибри има и в плодовете, както знаем, но с плодове не бива да се прекалява заради съдържащите се в тях захари. И не забравяйте да ги консумирате пресни и цели. В соковете и смутитата почти няма фибри.

6. Съсредоточете се върху храните, не върху калориите

Въпреки че калориите са важни за управлението на теглото, простото им ограничаване без внимание към храната, която приемате, рядко дава ефект в дългосрочен план. Вместо да се опитвате да отслабнете или да ограничавате калориите, хранете тялото си. Изградете си балансиран хранителен режим, с който ще се чувствате добре. Защото диета не значи гладуване.

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser