Преминете към основното съдържание

Дието... рексия

Модерните мании за отслабване зачестяват и специалисти говорят за бум на „неспецифичните разстройства на хранителните навици“. Ако и вие признавате само здравословни храни, спазвате поредната диета или обратното – прекалявате с яденето, може би имате същия проблем
Модерните мании за отслабване зачестяват
Модерните мании за отслабване зачестяват © iStock

Сякаш не ни стигат анорексията и булимията (от които по статистически данни страдат над 10% от населението в Европа и около 40 % българи между 15 и 40 години), ами зачестяват и нови, още по-екзотични заболявания. Специалисти ги наричат „неспецифични разстройства на хранителните навици“ и алармират, че те придобиват все по-застрашителни размери. Става дума за пермарексията – непрекъснато спазване на диети, орторексията – невроза, мания по здравословни храни, вигорексията – преследване на идеала за мускулесто тяло, и не на последно място – за неконтролируемо тъпчене с храни. Между другото „неуправляемите лакомници“ не са никак малко (за последните 20 години са се увеличили с 10 до 40% в Европа, а у нас от болестно свръх тегло страда огромна част от населението).

Причината на описаните проблеми според мнозина се крие в криворазбраните ценности на съвременното общество, издигнало в култ стремежа към съвършенство и преследването на успех на всяка цена. Тъй че всеки може да стане жертва на изброените нарушения в хранителните навици – вие или някой ваш близък, никой не е застрахован. Затова бъдете нащрек и при най-малкия сигнал потърсете съвет на психиатър, специализиран в областта на хранителните разстройства.

ПЕРМАРЕКСИЯ - вечно на диета

Проблемът: стремежът към непрекъснато спазване на диети не е определен като патология, но спокойно може да се нарече хранително разстройство, от което страдат внушителен брой хора – говори се, че става дума за една четвърт от женското население на света. За всички тях спазването на поредната диета е фикс идея.

Симптоми: обикновено това са хора, които изпитват неудържимо влечение към храната и поради това непрекъснато се интересуват от всякакви диети и от количеството на калориите в храните. Тяхното най-голямо безпокойство е да не напълнеят. В този случай обаче не става дума за заболявания като анорексия, защото засегнатите не спират да ядат, или булимия, тъй като не повръщат храната, която поглъщат.

Последствия: следването на тези нездравословни увлечения може да стане причина за увеличаване на стреса, което от своя страна води до прекомерна раздразнителност. Основният проблем е, че тези хора постоянно свалят и качват килограми вследствие на предизвикания от непрекъснатите диети йо-йо ефект. Затова тяхното на пръв поглед невинно поведение понякога може да доведе до сериозни нарушения в ендокринната и храносмилателната система. 

ОРТОРЕКСИЯ - мания по здравословни храни

Проблемът: става дума за популярната напоследък мода да се ядат само биологично чисти продукти – без добавки, пестициди, консерванти, оцветители, което за някои се превръща в начин на живот.

Симптоми: често тези хора са вегетарианци, привърженици на макробиотичната и органичната кухня и др., които преминават разумната граница на загрижеността си към храната. Най-голямото им безпокойство е свързано с качеството на продуктите, които консумират. Те са увлечени от възгледите си до такава степен, че планират стриктно всяко свое ядене и се чувстват безкрайно виновни, ако по някаква причина се наложи да нарушат този режим. От орторексия обикновено страдат хора с изключително педантичен характер и много високи изисквания към околните.

Последствия: освен психологически разстройства този начин на хранене неминуемо води и до нарушение на хранителния режим - избягването на мазнините и лишаването от определени видове продукти причинява недостиг на витамини и хранителни вещества, а това може да доведе до необратими последици за организма. Почитателите на този вид хранене страдат и в социален план, тъй като за тях се оказва трудно да спазват диетата извън къщи.

ВИГОРЕКСИЯ - преследване на идеала за мускулесто тяло

Проблемът: развиването на болезнен стремеж към правене на упражнения и трупане на мускулна маса само по себе си не е хранително разстройство, но може да се превърне в такова, ако е придружено от неправилно хранене: хранителният режим на тези хора е лишен от мазнини за сметка на увеличената консумация на въглехидрати и протеини и използването на специални хранителни добавки, които в много случаи са вредни за здравето.

Симптоми: хората, които страдат от този тип разстройство, най-често са несигурни в себе си, отличават се с ниско самочувствие и едновременно с това със склонност към нарцисизъм. Ежедневно прекарват дълги часове във фитнес залите, превръщайки спорта във въпрос на оцеляване, което неизменно се отразява на личния им живот и връзките с околните.

Последствия: прекаляването с упражнения, съчетано с прием на стероиди и анаболи, повишава риска от сърдечни заболявания, поява на проблеми с костите и ставите, както и психологични разстройства - агресия, безпокойство, раздразнителност. При жените може да се появи проблем с менструацията.

ПРЕЯЖДАНЕ - неконтролируемо тъпчене с храни

Проблемът: това хранително разстройство се отличава с поглъщане на огромни количества храна през кратки интервали от време – приблизително на всеки два часа. То обикновено е предизвикано от емоционални проблеми, свързани с бягство от неприятни преживявания, запълване на някаква празнина, стремеж за компенсиране на преживян стрес или изпитвано безпокойство, както и като начин за... самонаказание.

Симптоми: „неконтролируемите лакомници“ страдат от липса на любов, имат ниско самочувствие, не могат да контролират чувствата си и са прекалено импулсивни, ядат много по-бързо от нормалното - поглъщат огромни количества, без да изпитват глад, след което им прилошава. Обикновено в такива моменти гледат да са сами, тъй като се срамуват от поведението си. Освен това винаги след като преядат, изпитват силно чувство за вина.

Последствия: честото преяждане води до ненормално увеличаване на теглото, риск от повишено кръвно налягане, високи нива на холестерола, склонност към сърдечни и бъбречни заболявания и предразположеност към диабет. Друга пагубна последица от този начин на хранене е острата нужда от хранителни вещества, която изпитва организмът. Наистина тези хора поглъщат огромно количество калории, но те са т.нар. „празни“ калории, които не снабдяват организма с необходимите витамини и минерали и имат високо съдържание на мазнини и захари.

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser