Преминете към основното съдържание

Диганоза „Супермайка“

В някои случаи тя се сблъсква сама с всичко и рядко намира истинско време за себе си. В други – има партньор, но и поне три деца. Което не ѝ пречи да бъде успешен предприемач!
Най-доброто обучение по time management.
Най-доброто обучение по time management. © iStock

„Често бъркаме важните със спешните неща. Докато приоритизираме по този начин, просто се носим по течението и губим баланса в живота си“, казва популярният лайфкоуч, предприемач и млад баща – Пламен П. Попов, според когото приоритизирането е от ключово значение както в бизнеса, така и в личен план.

Това важи с особена сила за работещите майки, при които една от основните пречки да балансират успешно между кариерата и семейството е... динамиката на битовизма.

Самотните майки

Пламен дава пример със самотните майки: „Имам лични наблюдения върху тях при работата ми с клиенти, а и защото майка ми е самотна майка. В повечето такива случаи у жената се събужда инстинкт, който притъпява силно женската ѝ енергия – инстинкта за оцеляване. Тя се сблъсква сама с всичко и рядко намира истинско време за себе си.


КАКВО ЖЕНИТЕ ЗНАЯТ ПО-ДОБРЕ ЗА БИЗНЕСА?


Често подобна ситуация се среща и при семействата, когато ние, мъжете, „изкарвайки прехраната на семейството“, смятаме, че вършим достатъчно и оставяме жената да върши семейните задължения сама, докато и работи. Това я поставя в ролята да бъде майка на всички в къщата и тя забравя да бъде жена.“

Семеен тандем

„Ами недоспиването и умората?“, питаме Пламен, който е родител вече повече от година. „Едва ли има семейство, което да не се е сблъсквало с тях“, съгласява се той.

„С моята съпруга сме точно в такъв период. В тези трудни моменти помага умението да сте един екип с партньора, да се подкрепяте и да си разпределяте отговорностите. Понякога чаша топъл чай, приготвена от любимия човек, е в състояние да отключи свръхчовешки заряд от енергия в 3 през нощта.

© iStock, Eдна майка знае как да се погрижи за клиента.

Когато правя бизнес консултации винаги започвам от човека, който е до клиента ми в личния живот и търся неговата/нейната позиция, защото това е най-важният партньор. Ключът е в делегирането и споделянето. Когато двама души комуникират ефективно, те се справят и тогава е много по-лесно за една дама да съчетае личния и професионалния си живот.“

Успешна и с много деца

Още повече, че при такива отношения в семейството, самото семейството се явява стимул за резултатност в работата, което оборва мита, че многото деца пречат на кариерата на майката.

„В моята кариера съм работил с майки с три или четири деца. Тези жени се развиват доста добре като предприемачи или развиват успешна кариера“, споделя авторът на „Предприемачът“.


5 БИЗНЕС УРОКА ОТ МИЛИАРДЕРИ МЕНТОРИ


„Винаги съм казвал, че най-доброто обучение за разпределение на времето е да имаш дете. Представям си колко голяма и добра школа минават многодетните майки, те са истински магьосници, що се отнася до разпределение на времето.“ Това ги извежда с едни гърди напред по отношение на приоритизирането, върху което, по думите на Пламен, се основава понятието „time management“.

Въпрос на приоритети

И тъкмо тук се разгръща суперсилата на многодетните майки. „Жените с големи семейства имат силно развити лидерски и организационни умения“, отбелязва специалистът, като бърза да подчертае, че не това е основният фактор за успех в бизнеса.

„Успешният бизнес се постига с много работа, упоритост, постоянство и грижа. Но в този съвременен свят с висока конкуренция всеки потребител търси личното отношение към себе си и – повярвайте ми – една майка знае, как да се погрижи за клиента така, че той да се почувства специален и да пожелае да се върне отново.“

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser