
Телесни мазнини
Според изследвания, аминокиселината цитрулин в динята се превръща от организма в аргинин, който от своя страна спомага за предотвратяване на натрупването на излишни мазнини в мастните клетки заради блокиране дейността на ензима тъканно-неспецифична алкална фосфатаза (TNAP).
Мускулите и нервите
Заради богатото си съдържание на калий динята може да се окачестви и като натурален електролит, който регулира дейността на нервите и мускулите в тялото. Именно от този минерал зависи честотата и силата на мускулните контракции, както и контролът на нервната възбудимост.
ЛЕТЕН ПРОЧИТ НА ГАСПАЧОТО: ПИКАНТНО И ДИНЕНО
Имунитет
Много високото съдържание на витамин С в динята я прави полезна за повишаване на имунитета като цяло. В частност витамин С се счита и за много важен за зарастване на рани, тъй като е от значение за изграждането на новите тъкани. Ензимите, които отговарят за производството на колаген (които има главна роля в зарастването на кожните разкъсвания) не могат да функционират без витамин С.
Възпалителни процеси
Флавоноидите, каротеноидите и тритерпеноидите в динята са много важни за неутрализиране на последиците от свободните радикали и способстват за намаляване на възпалителните процеси в организма. Колкото по-узряла е динята, толкова по-наситена е с тези полезни вещества.