Преминете към основното съдържание

Дислипидемия – проблемът на новото време

Работата зад бюро, липсата на движение, нездравословното хранене, тютюнопушенето и прекаляването с алкохол водят до това толкова често напоследък заболяване
© istock

Дислипидемията е нарушение в липидния статус на организма или по-точно - повишено съдържание на липиди в кръвта. А липидите, т.е.мазнините, са триглицеридите и холестеролът, които циркулират в кръвообращението. Триглицеридите извличат от излишните калории, които човек поема чрез храната, необходимата енергия за тялото. Холестеролът пък служи за изграждане на клетките и хормоните. Триглицеридите и холестеролът са необходими, за да функционира човешкият организъм качествено, но когато тяхното ниво е повишено, създават риск от сърдечносъдови заболявания.

Когато се храните и организмът ви преработва необходимите му калории, тези които са излишни, се превръщат в триглицериди, но те от своя страна, осигуряват енергия на тялото ви. Нивото на триглицеридите се повишава, когато човек системно приема повече калории, отколкото изразходва - когато се приемат много въглехидрати или храни с наситени мазнини и алкохол.

Високите нива на триглицеридите са сериозен рисков фактор

Триглицеридите могат да причинят удебеление на стената на кръвоносните съдове (атеросклероза) и оттам стесняване на отвора на кръвоносните съдове, които снабдяват сърдечния мускул с кръв. Ако не се приложи необходимото лечение, е възможно да се запушат коронарните артерии, което създава риск от инфаркт. Атеросклероза на кръвоносните съдове в мозъка води до стеснен отвор на кръвоносните съдове, в резултат на което мозъкът получава недостатъчно кислород и хранителни вещества, което повишава рискът от инсулт.

ДА ПОДОБРИМ ХРАНИТЕЛНИТЕ НИ НАВИЦИ

Високите нива на триглицеридите могат да предизвикат и метаболитен синдром.

Повишеното ниво на липидите в кръвта е все по-често срещано явление и сред младите хора, което води до спад във възрастовата граница за сърдечносъдовите заболявания. Нормалната граница на триглицеридите е под 1,7 mmol/L.

Медицинските специалисти препоръчват нивата на триглицеридите да се проследяват редовно след 20-годишна възраст. Лабораторното изследване на триглицеридите се прави за обща оценка на здравето, както и за преценяване на риска от заболявания на кръвоносните съдове.

Как да държим под контрол триглицеридите?

Най-сигурният начин да не допускаме високи нива на триглицеридите, е здравословният хранителен режим. Необходимо е да избягваме мазните и въглехидратни храни. Както и тютюнопушенето. Алкохолът трябва да бъде ограничен, позволени са до 50 ml твърд алкохол и 150 ml вино на ден.

БОЛЕСТИТЕ, КОИТО НИКОГА НЕ ПРИЕМАМЕ НАСЕРИОЗНО

Спортът и физическата активност са задължителна препоръка от лекуващите лекари.

А ако вече имаме дислипидемия?

При всички форми на дислипидемия първата стъпка към лечение е диетата, а при неуспех с нея се започва лекарствена терапия. Важно е да се знае, че дори при лечение с медикаменти терапията трябва да бъде съпътствана от здравословен хранителен режим.

Препоръчително е да включите в менюто си: целулоза (плодове, зеленчуци, овесени трици) и бяло пилешко месо, риба. Изключете от менюто си пържените и панираните храни.

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser