Преминете към основното съдържание

Дизайнер от Индия снима транссексуални в реклама на сари

Шармила Наир се противопостави на заклеймяването на транссескуалните

Дизайнерът Шарила Наим, която живее и работи в южния индийски щат Керала, направи два трансексуални модела героини на снимките на новата си колекция. Линията сарита на модната марка Red Lotus носи името Mazhavil, което в превод от индийски означава „дъга“. Наир е решила да посвети колекцията си на хомосексуалното общество в Индия, след като е узнала за законодателната инициатива в Керала за защита и равноправие на хомосексуалните. Дизайнерката се свързала с местната правозащитна организация Queerela, която й помогнала да намери двамата трансесксулани. Както отбелязва сайтът Mashable, героините отначало се отнесли към идеята със скептицизъм. Те не повярвали, че някой може да ги има сериозно предложение към тях. Наир се надява, че тази фотосесия ще помогне за борбата с предразсъдъците.

В традиционната индийска култура транссексуалните са наричани „хиджра“. В продължение на много векове тази каста се считала за „недосегаема“. Затова традиционният поминък на Хиджра били уличните представления, проституция, просия и гадателство. В същото време се смятало, че транссексуалните имали способността да благославят, но и да проклинат. През 2014 г. индийското правителство официално признало транссексуалните за трети пол, като обещанието е да има квота за работни места и защита на правата им.

Автор Люба Вангелова

Още по етикети

мода , дизайнери
messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser