Преминете към основното съдържание

Дизайнерската платформа ИВАН АСЕН 22 посреща Коледа с ново събитие

Темата Comfort Zone провокира креативността в текстури, цвят и форми

В динамиката на ежедневието, подчинено на поредното поколение „i“-технологии, може би често ви се е искало да сте off-line. Всеки има своя зона на комфорт, в която се чувства удобно до толкова, че да не е съпричастен по въпросите, които вълнуват обществото днес! Може би и вие сте в такава зона. А може за вас тя да е убежище, пашкул, личен свят на страхове и надежди, в който сте автономен и мислещ човек?

На 10 декември 2015 г. в 19:00 ч. ще се открие новото дизайнерско събитие на ИВАН АСЕН 22 с тема „COMFORT ZONЕ”.

Темата има за цел критичното изследване на феномена на „изключването” и умишленото забавяне, на „опашкуляването” (модния термин „cocooning“’) като защита от неистинността на дигиталния свят и стремеж за осъзнаване на скритата под толкова обществени слоя личност.

Модните дизайнери от екипа на ИВАН АСЕН 22 Георги Флоров, Росица Мршич, Инна Габровска, YOD by Яна Дворецка, Prototype 23, Jar & Jam, tochka, minty, nelmit, Диляна Иванова, Динка Касабова, Славина Петрова, Милена Начева, Юлияна Янъкова, Теодора Шуманова, Мая Каранешева, Ива Григорова, Мая Матева, GIZDA by Катя Лозанова, Маринела Лазарова, Неда Павлова, Евгени Петков и дизайнерите на бижута Калина Чанкова, Велислава Божинова и Калина Филчева ще интерпретират темата, насочвайки се към една или няколко от следните посоки:

1. KEEP your comfort zone…

... мястото, на което се чувствате удобно и „на място“: какво е характерно за него? Уют, усещане за топлина и „дом”, мекота, защитеност. Или пък изолираност от света, анонимност.

Дрехите-„убежища” могат да са характерни със силуети като пашкул, овални форми, леки обеми, плетива. Слоеве с процепи, прикриващи и издаващи същността.

2. CHANGE your comfort zone…

... естеството, което оформяте според представите си: променяте солидното в течно, твърдото в меко, гладкото във вълнисто, тежкото в леко, плоското в обемно...

Тук формата и текстурата на дрехата може да съдържа вълнообразни структури в ясни геометрични форми, твърди материи да оформят меки обеми, а студени металически отблясъци да очертават органични форми.

3. LEAVE your comfort zone…

…Кога се осмелявате да напуснете своята уютна, но ограничена зона на комфорт? Обръщате горното наопаки, вътрешното навън. Формата напуска статиката си и става мобилна, променлива, многофункционална, така че една и съща дреха може да се носи по няколко начина.

ЦВЕТОВЕ

 

Водещи в цветовата гама са зимни пастели със сивкаво-кафеникави нюанси : охра, кафяво-сиво, сиво-синьо, естествено дърво, каменисти тонове, графит, блядо ръждиво, нежно розово...

 

ТЕКСТУРИ, СТРУКТУРИ, МАТЕРИАЛИ

Органични или строго графични релефи са постигнати чрез ватиране, графични бродерии, релефни отпечатъци. Компактността на твърди материали се разлива, разтапя, размива и съчетава с меки, течни. Филигранността на повърхностите се контрастира с ясни, изчистени форми и обеми.

ИВАН АСЕН 22 ще стартира в рамките на новото събитие серия от ДИЗАЙНЕРСКИ СРЕЩИ И ДИСКУСИИ специално за млади дизайнери със собствени марки. По време на тези срещи ще бъдат обсъждани проблемите, които дизайнерите, ще бъдат обменяни мнения и опит, възможни насоки за по-голямо популяризиране и налагане на съвременния български моден дизайн пред по-широка публика и пазар. На срещите ще бъдат поканени дизайнери, партньори от бизнес-сектора, медиите и модната индустрия.

„НОВИ ИМЕНА“ и DESIGNERS’ WEEKENDS

С конкурс по темата бяха избрани няколко „нови имена“, чиито работи ще бъдат представени премиерно в рамките на събитието: студентките от 4-ти курс специалност „Мода” на НХА Виктория Динева и Петя Балева създават с лейбъла си „На изчезване” концептуални, ръчно изработени бижута от естествени въжета и шнурове, с разнообразни сплитки и текстури, отличаващи се с разпознаваем елемент: гайки като акцент.

Абсолвентката на Академията за Изящни Изкуства “Санта Джулия” в Бреша, Италия Зорà Романска изследва нови триизмерни текстури в естествена кожа за разработката на уникални аксесоари и части от облеклото. Завършилата Анимационна Режисура в НАТФИЗ Марина Симеонова работи като декоратор, графичен дизайнер и аниматор и създава бижута с деликатни форми от естествени материали.

ИВАН АСЕН 22 продължава да предоставя възможност на млади дизайнери и нови или наложили се дизайнерски лейбъли за ексклузивно представяне на дипломните им работи и цялостни колекции в рамките на заложените в програмата ни ДИЗАЙНЕРСКИ УИКЕНДИ.

Автор Люба Вангелова

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser