Преминете към основното съдържание

Джеръми Айрънс с послание в бутилка

Носителят на „Оскар“ е свикнал със светлините на прожекторите. Но новата му роля го пренася от фикцията в реалността.
Джеръми Айрънс
Джеръми Айрънс © GERENPEACE

В документалния филм „Бунище Земя“ (Trashed) актьорът не просто играе. Той наистина обикаля земята и заснема засегнати от замърсяването кътчета на планетата. И страда за тях! Така той подкрепя инициативата „Морето не е за една ваканция“ на „Грийнпийс“ и сдружение „За Земята“ – за ограничаване на пластмасовите отпадъци във водните басейни.

Кампанията „Морето не е за една ваканция“ се провежда в България за трета поредна година. Тя е подкрепена от Европейската мрежа за нулеви отпадъци (Zero Waste Europe – движение за цялостно намаляване на отпадъците, в което членува и българската екоорганизация „За Земята“). Двете най-големи екологични организации у нас стартираха кампанията си навръх Деня на водата на 22 март.

© GERENPEACE

„Бих искал хората да лобират пред своите политици за приеманито на закони, които да намаляват отпадъците и да регулират производството на опаковки, особено палстмасовите, които съдържат скрити токсини, и най-вече тези опаковки, които се използват за пакетиране на храна и бутилирана вода“, заявява Джеръми Айръсн по повод инициативата.

Неговото послание в бутилка

В документалния си филм той е не само актьор, но и изпълнителен продуцент. Сред местата, до които пътува за проекта, са Виетнам, Франция, Исландия, Бейрут, Сан Франциско, Йоркшир. „Сидон, южно от Бейрут, ми показва какво се случва, ако не правиш нищо по въпроса. В кадрите ще видите огромно бунище на плажа. Сан Франциско пък беше пример какво можем да постигнем с повече воля да преборим проблема“, споделя Айрънс.

В лентата той засяга и един нов термин – zero waste (нула отпадък). „Въпросът не е да горим или заравяме боклуците, а да ги рециклираме и да намалим употребата на неща, които бързо се превръщат в отпадък.“

© LAURENCE RICHARDS

Вижте посланието в бутилка на Джеймс Джагър.

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser