Преминете към основното съдържание

Дълъг уикенд в Задар с Илка

3 места, които задължително да посетите в Задар.


Илка (можете да я намерите в Instagram като ilka_rocks) е травъл блогър, който живее в Хърватия и България през последните 15 години. Тя реши да разкаже на ELLE.bg повече за Задар - един от малко познатите за българите градове на Адриатическо море.

Задар е чаровен крайбрежен град в област Далмация, Хърватия, който е идеална дестинация за дълъг уикенд! Тук има от всичко – история, забележителности, плажове, природа... От началото на юни до края на месец септември София и Задар са свързани с директна самолетна линия, така че лесно можете да планирате дълъг слънчев уикенд в този град!

Поздрав към слънцето

Слънчево селфи в Задар при инсталацията „Поздрав към слънцето“

Нетипичните инсталации „Поздрав към слънцето“ и „Морския орган“ се намират една до друга и са задължителна спирка от престоя на всеки посетител в Задар. „Поздрав към слънцето“ представлява голям диск от слънчеви плочи, които поглъщат слънчевата светлина през деня и произвеждат светлинно шоу вечер. „Морският орган“ е музикален инструмент, съставен от 35 тръби, които не се виждат, но се чуват. Органът трансформира шума от морето и вълните в музика, която е особено атрактивна при по-бурно море. Много местни и посетители обичат да сядат на брега и да се наслаждават на музиката от органа.

Децата много харесват „Поздрав към слънцето“ - и през деня, и вечер


Старият град

. Улиците в старата част на Задар никога не разочароват

Старият град на Задар е пулсиращо място, което е забележителност сама по себе си. Тук се намират всички по-интересни архитектурни и исторически забележителности като Римския форум и църквата Св. Донат. Но това, което най-много обичам в Задар са дългите и безцелни разходки по тесните пешеходни улички на стария град.

Камбанарията към църквата Св. Донат в центъра на Задар


Спокойствието на някои от тях контрастира ярко с живостта на други, където тече неспирен търговски процес или локалните (които са шумни толкова, колкото и италианските си съседи) хапват и пийват. Не бързайте да разгледате всичко, а се насладете на ритъма на Задар, който се усеща най-добре тук, в сърцето на града.

Римският форум е едната от многото забележителности в стария град на Задар


Сфинксът до вила Атилия

Мистериозният сфинкс на Задар и вила Атилия зад него

Вероятно не сте очаквали да видите сфинкс в Задар, нали? Този сфинкс представлява скулптура от камък и бетон, построена вероятно през 1918 година. Собственикът на вила Атилия, Джовани Смирич, поръчва скулптурата в памет на съпругата си. През годините нетипичната фигура поражда различни слухове и легенди, а за съпрузите Смирич се говори, че са били почитатели на окултни практики. Например, някои местни жители вярват, че сфинксът изпълнява желания.

Сградите хвърлят плътна сянка върху тесните каменни улици, което е добре дошло през топлото лято


Дълги години се е носила легенда, че под краката му е заровено съкровище, но този мит беше развенчан след реставрация на скулптурата преди няколко години. Днес вила Атилия е запусната сграда, „украсена“ с множество графити, а сфинксът не е особено популярна туристическа атракция, но със сигурност е нетипично място, което си заслужава да посетите.

Типична улица в стария град на Задар


Повече за пътуванията и приключенията на Илка можете да четете на нейния блог.

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser