Преминете към основното съдържание

21 март: международен ден на хората със синдром на Даун

Различните ни убеждават, че "единственият недъг е лошото отношение"
Параолимпийката със синдром на Даун – Йорданка Райнова и младата надежда на българския спорт Карин Околие – кадър от проекта „Различните“.
Параолимпийката със синдром на Даун – Йорданка Райнова и младата надежда на българския спорт Карин Околие – кадър от проекта „Различните“.

Да си различен е все по-нормално! Преди време ELLE го каза с един от най-добрите си проекти - "Различните" по дух и талант, в който известните застанаха до хората с увреждания.

Днес ви го напомнямe, защото е Международният ден на хората със Синдром на Даун. 

В ноемврийския брой от 2013 г. списание ELLE събра заедно таланти с увреждания, с цел да провокира размисъл за отношението и на институциите, и на обществото към тях. Сред тях бяха параолимпийката със синдром на Даун Йорданка Райнова, като неин партньор бе спортната ни надежда Карин Околие. 

Йорданка Райнова, параолимпийка

Макар да е със синдром на Даун, Дани се състезава не в една, а в няколко дисциплини – художествена гимнастика и лека атлетика. Освен за бягане на 50 м има международни отличия и за скок от място. Вече 20 години представя страната ни по спортни лагери и състезания за хора с увреждания. В момента работи в Центъра за интеграция на деца и младежи с увреждания към Фондация „Интегрирано образование“. „Радвам се, че така мога да помагам и на други хора!“, казва Дани.

 

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser