Преминете към основното съдържание

Днес съм с ШАРЕНИ ЧОРАПИ в подкрепа на слънчевата Дани и хората като нея! А вие?

Как децата, учителите и директорката на една столична детска градина вдъхновиха родителите да се включат в инициативата за Международния ден на хората със Синдрома на Даун
© iStock

Дани е единствената ми приятелка, на която не бих могла да определя възрастта. Но не защото си е правила лифтинг, филъри и прочие. Дани е от онези рядко срещани момичета, които говорят с мъдростта на столетниците, а в следващия момент подскачат и се смеят като малки деца. Дани е различна! И точно затова я харесвам!

Харесват я и децата ми. Но те не я намират за различна. За тях Дани е една от нас, макар и със Синдром на Даун...

© ELLE, Дани, бивша спортистка със Синдром на Даун, и младата надежда на българския спорт Карин Околие – кадър от проекта на ELLE „Различните“, в който известните застанаха до хората с увреждания.

Йорданка Райнова, както е цялото й име, е бивш спортист. Състезавала се е не в една, а в няколко дисциплини – художествена гимнастика и лека атлетика. Представяла е България на Special Olympics и състезания за хора с умствени увреждания, има медали за бягане на 50 м и скок от място. По-късно е завършила курс за физиотерапия и днес работи в рехабилитационен център. „Радвам се, че така мога да помагам и на други хора“, казва Дани.


РАДЕНА - ЕДНО МОМИЧЕ, КОЕТО СИНДРОМЪТ НА ДАУН НЕ МОЖА ДА СПРЕ


Сигурно помните Дани от страниците на сп. ELLE. Преди 5 години тя беше сред участниците в проекта ни „Различните“ по дух, с който доказахме, че талантът не е въпрос на пълен набор от сетива. Заедно с Дани се включиха художничката с детска церебрална парализа Елентина Петрова, глухонямата танцьорка Росица Караджова и слепия певец Ивайло Донков. Търсехме отговори на въпросите какво е да танцуваш, когато не чуваш, да рисуваш без ръце, да спринтираш въпреки забавеното ти развитие, да пееш, без да виждаш публиката... Събрахме таланти, които го изпитват на собствен гръб ден след ден. Но не се оплакват. Напротив – усмихват се. Защото да си различен е нормално, единственият недъг е лошото отношение...

© iStock, 21 март е Международен ден на хората със Синдром на Даун.

Разказвам ви за Дани, защото днес съм с шарени чорапи в подкрепа на слънчевите хора като нея. Вдъхновиха ме учителите, директорката и децата от градината на дъщеря ми:

Семейства и приятели на ДГ 117 „Надежда“, с колегите и децата на детската градина ви предизвикваме да се включите в инициативата ни „С шарени чорапи в подкрепа на слънчевите хора“, написа директорката Мария Врачева. „21 март е Международен ден на хората със Синдром на Даун. За първи път този ден е отбелязан по време на VI световен симпозиум по инициатива на Европейската и Международна асоциации, който се провежда през 2006 г. в Палма де Майорка. От 2012 г. ООН официално подкрепя инициативата. Международната асоциация на хората със Синдром на Даун стимулира членовете си по целия свят да избират свои собствени инициативи и събития, с които да привличат внимание и да разясняват какво представлява синдрома, какво означава той за хората, които са засегнати от него, и как те играят важна роля в нашия живот и общество.

© iStock
Затова ви предизвикваме: намерете възможно най-шарените чорапи, ярко оцветени, несъответстващи, дълги, къси, един чорап... Може би дори три чорапа, в чест на трите хромозоми. Снимайте и споделете своите фотомоменти! С пъстротата на чорапите ще „разказваме“ за пъстротата на хората и света около нас!

Благодарение на тази прекрасна инициатива и на моята приятелка Дани, днес съм с шарени чорапи. Носейки ги, за пореден път се замислям колко жалки са дребните ни проблеми, заради които мрънкаме, и какво щастие пропускаме в такива моменти. А вие?


МОДЕЛ СЪС СИНДРОМ НА ДАУН НА ПОДИУМА


 

 


 

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser