Преминете към основното съдържание

Дневници от Португалия: Фаро и брегът на Алгарве

Колко яйчени тарталети може да изяде човек за един ден? Много

След от близо 1600 километрово пътешествие с кола през Португалия, нямам търпение да споделя малко впечатления и вече любими места. 

Една от най-изненадващите, гостоприемни и специални сами по себе си страни, Португалия може да предложи всичко - красива природа, запазени плажове, интересна история и архитектура, и страхотна храна (особено ако сте почитатели на риба и морски дарове). Има достатъчно екзотика и национална идентичност, за да изненадва и вълнува, но едновременно с това се усещат определени паралели с Балканския манталитет и неформална социалност. България и Португалия имат неочаквано много общи точки в своята история: бидейки двата входа към Европа по пътя на търговия (от Изток и Африка, респективно), са привличали неведнъж завоевателски очи от страна на мюсюлмантски съседи. Не на последно място, природните дадености на страната предлагат възможности за активни ваканции, и са толкова многообразни, че единственият начин да се видят е под формата на roadtrip - което беше нашият избор.

 

Препоръки за Фаро

От много дестинации в Европа, най-достъпните полети кацат във Фаро, главният град на най-южната провинция, Алгарве. Макар и доста малък по размер, катедралата, църквата Igreja do Carmo и старият град заслужават посещение. Фаро е цветен, спокоен, непретенциозен и, като повечето рибарски градчета, предлага страхотна прясна риба. Ние побързахме да опитаме португалския национален десерт, пastel de nata, още първата сутрин… което доведе до абсолютно пристрастяване и около сто изядени тарталети за цялата ваканция. Да, брояхме ги, и да, на няколко пъти се почувствахме зле от захарта. Но абсолютно си заслужаваше!

 

 

Брегът на Алгарве по цялата си дължина е дом на едни от най-красивите плажове в Европа по оценка на туристи. Повечето от тях са скрити в подножието на стръмни живописни скали - Barranquinho, Marihna и Carvalho са красиви, близкоразположени и достъпни с кола. Абсолютно заслужаващ посещение е плажът на Бенагил, отчасти заради гледката, но основно заради пещерата, която може да бъде разгледана с разходка на лодка по време на отлив. Спрете за обяд в Алфанзина на няколко километра за най-добрата рибена супа, която досега съм опитвала.

 

 

 

Оттам столицата Лисабон е само на няколко часа път. Очаквайте продължение.

 

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser