Преминете към основното съдържание

Дневници от Португалия: Синтра и Кашкеш

Ще ви трябват маратонки за това, и то не дизайнерски

На 30 км от Лисабон се намира един от най-живописните и скъпи за живеене португалски градове, Синтра, известен със своите невероятно цветни постройки и десетки замъци. Околността, включително природният парк Синтра-Кашкеш с неговите планини, са част от списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО. Бяхме предвидили целодневен поход из парка, и посещение на възможно най-много от замъците в областта, но не бяхме подготвени за разнообразието от култури и архитектурни стилове, на което станахме свидетели. Прекрасна дестинация за активни двойки и семейни приключения. 

Паркът включва планините Синтра - огромен масив от 16 км, който достига Атлантическия океан на запад, и се издига на 529 м в най-високата си точка Круз Алта, последван от само няколко метра по ниския хълм на замъка Пена. Първа дестинация в списъка ни, Пена е завършен през 1854 г. и е в така наречения стил романтизъм, макар и в смес от ярки цветове. Изкачването си струваше напълно - детайлите по фасадата и интериора бяха като от приказка, а гледката не е за хора със слаби сърца (както и опашката за билети, ако трябва да сме честни).

В почти абсолютен контраст, втората ни дестинация - Castelo dos Mouros, е минималистичен, военно замислен и за моя изненада - построен от араби (муурите) през VIII век. С огромни запасни изби за складиране на храна, бойни кули на всеки 20 м и дълга опасваща стена (много напомняща Китайската), замъкът е очевидно построен да отстоява всяко нападение, тъй като тогавашното население на района е било главно с агрикултурни настроения, а похищенията - чести.

Слизайки надолу към града, се състезавахме с времето да посетим и последната дестинация за деня, Quinta da Regaleira. Значително по-малък по размер, но с изключително интересна градина и заобикалящи постройки, палатът е построен в стил романтизъм с доза разпръснати готически и ренесансови елементи. Построен през 1910 г. от италианеца Луиджи Манини за Антонио Монтейро, заможният собственик е пожелал грандиозен дом, около който да събира символи на своите интереси и идеологии - алхимия, масоните, рицарите тамплиери. Главната постройка е категорично възхитителна, и отвън и отвътре, но еднакво спиращи дъха са и околностите - църквата, мостът, лабиринтите под земята, пещерите и подземните езера, до всички от които има достъп. Личният ми фаворит, “обърнатите кули” са две подобни на кладенци постройки, с вити стълби до центъра на които, откъдето през серия от пещери се излиза на скрито езеро. Цяло чудо е, че екипът на Игра на тронове не е използвал района за снимачна площадка.

 

Отне ни общо повече от 9 часа да разгледаме едва една пета от това, което паркът предлага - затова при интерес навийте алармите за ранно събуждане и удобно пропуснете дългите опашки и тълпите, които се сформират след обяд.

Идеалният сет за трекове, с джобове, които побират всичко, от карти до гигантски смартфони, може да намерите тук с избор от четири цвята:

ЯкеПола

 

На следващия ден запалихме колата в посока град Каскеш, чиито плажове изглеждаха повече от идеални за мързелив ден под слънцето, какъвто заслужаваха краката ни. Не пропуснахме да посетим местната природна забележителност, Boca do Inferno (буквално преведено - устата на ада) и за пореден път да се удивим на дивата, почти брутална сила на океана. Силните вълни тук са подкопали скалите в дълбочина, оформяйки дълбоки пещери.

А ето и детайли от аутфита de jour:

ToпСандали (подобни)

 

 

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser