Преминете към основното съдържание

Дните на тези 3 места по света са преброени

​Няма да повярвате, но тези популярни и обичани дестинации си отиват. И основната причина за изчезването им ще сме ние, хората
Още за изчезващите места по света четете в специалното издание ELLE TRAVELLER
Още за изчезващите места по света четете в специалното издание ELLE TRAVELLER

Галапагоски  острови

Причина: загиване на екосистемата

Остават им: не е известно

Молим ви, не ходете на Галапагоските острови! Иронията на съдбата е, че именно засиленият туристически интерес води до загиването на уникалната екосистема, дом на над 9000 животински вида. Три четвърти от рептилите и птиците не се срещат на нито едно друго място. За съжаление, туризмът поставя под съмнение по-нататъшното съществуване на този рай за биолозите – именно Галапогоските острови вдъхновили Дарвин за неговата теория за еволюцията. Ежедневните круизи и екскурзии нанасят непоправими щети върху екосистемата, а контрабандата на някои животински видове допълнително отежнява ситуацията.

Мъртво  море

Причина: изпарението

Остават му: 50 години

Мъртво море е най-соленото езеро в света – 33.7% от водата е сол, която не ви позволява да потънете, дори и да искате. Езерото има дълбочина от 337 метра, но за последните 40 години е загубило 1/3 от обема си. Причината за това е, че единственият източник на вода за мъртво море е река Йордан, която обаче се ползва активно от Израел и Палестина. Ако двете държави продължават по същия начин, Мъртво море ще изчезне до половин век.

Мадагаскар

Причина: обезлесяване

Остават му: 35 години

Преди хората да заселят и да започнат на експлоатират четвъртия по големина остров в света, повече от 300 000 кв.м от неговата територия е била джунгла. Днес обаче от нея са останали малко повече от 50 000 кв.м! Ако обезлесяването продължава по същия начин, за 35 години на острова няма да остане нищо. А 80% от растенията и животните там са уникални.

Най-вдъхновяващите дестинации за 2017 г.

Още за изчезващите места по света четете в специалното издание на списание ELLE с най-вдъхновяващите дестинации за 2017 г. 

ELLE TRAVELLER ще ви разходи до гледки с цвят на памук, до най-странните музеи в света, до много плажове - не само бели, но и цветни, красиви, дори нудистки... А ако не желаете да сте голи под слънцето, ще ви предложи стилни визии за любимите ви места, идеи за гримове, които да сложите в несесера, и всичко най-важно за стягането на куфарите.

За къде? Посоката избирате вие, но накъдето и да потеглите, направете го с ELLE!

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser