Преминете към основното съдържание

ДНК бъдещето на любовта

Може ли генетичният ни профил да предскаже колко ще трае бракa ни?
© iStock

От списание ELLE България

Дали нашето ДНК знае повече от нас за връзките ни? Или да провери на колко плюнки разстояние е подходящият партньор...

Лора е омъжена за Бен, заради когото остава в Щатите, вече 22 години. 12 от които – чудесни. Последните 10 обаче, откакто се появили децата, изкарали наяве многото несъответствия в двойката. Не само заради различния произход или заради новите роли на родители. За Лора съпрузите трябва да са отборът с приоритет, иначе семейството се разпада. За Бен цялата фамилия е отбор, който прави всичко заедно. „Ако се присъединяваш към нас, към игрите ни по-често и ни приемаш като група, не като двойка, бракът ни ще се подобри“, казвал той. „Не виждах как „Скрабъл“ може да съживи романтичната връзка между двама ни“, клати глава тя. „Да ни върне във времената, когато изработвахме сами поканите за сватбата ни – сглобен портрет от половинките на собствените ни лица.“ Наскоро открила копие на поканата и забелязала, че не я били изработили добре. Луфтът между полу-лицата им си личал. Като бездната, настанила се сега между тези двама съвсем различни хора.

В домашни условия

Сламката, за която се хванал рационалният Бен: ДНК тест за тяхната съвместимост. Сякаш имал нужда от научни доказателства, за онова, което емоционалната Лора вече усещала. Една вечер той се прибрал вкъщи с пакет, състоящ от две кутии, етикет „23andMe“ и лого с хромозоми. „Плюем в контейнерите и ги изпращаме в лабораторията. До няколко седмици ще имаме анализ на геномите ни“, заявил съпругът. И започнал да плюе в пластмасата. Имало линия, на около една трета от обема, докъдето трябвало да стигне. Така че му отнело много слюноотделяне (в инструкциите пишело да масажира бузите си, за да стимулира слюнчестите си жлези), докато изпълни успешно задачата.

Науката влиза в дома, за да разбие митове и гадания.

Лабораторни работи

Днес има и по-модерни тестове – достатъчно е да вземете с клечка за уши секрет от вътрешната страна на бузата си. И съвсем скоро ще проверите вероятността за изневяра, брачната, сексуалната и биологичната ви съвместимост с вашия партньор, но не само. Можете да изпратите и сравните повече от два резултата – например на новия секси колега, любовника или когото още се сетите. Най-важното предимство, разбира се, е проверката на здравето на евентуално общо поколение. Как става това? При диагностиката експертите проверяват човешките левкоцитни антигени (HLA – главен комплекс за тъканна съвместимост при хората).

Психо бонус

Край със суеверията, с „Обича ме, не ме обича...“, с астрологията, нумерологията и врачките. Науката влиза в дома, за да разбие митове и гадания и да очертае границата между неангажиращия флирт и сериозната връзка! И тук вече не става дума само за генетиката, но и за нейното комбиниране с психологически и биологични тестове, на базата на които експертите допълват модерната си теория за химията и съвместимостта между двама души. Отчитането на фактора „личност“ е допълнение, с което се засича удовлетворението от връзката (нивата на серотонин в мозъка) и шансовете за преодоляване на различията в дългосрочен план (психологическата част).

Минусите

Комбинираният подход компенсира един от недостатъците, за който генетиците предпочитат да си затварят очите. А именно – понякога социалната съвместимост е толкова силна, че потиска биологичната; или обратното – е толкова слаба, че прави значението на втората пренебрежително малко. Освен това: ДНК тестовете НЕ са надеждни, ако сте на противозачатъчни (химията им замаскира начина, по който действително приемаме партньора на физиологично ниво). И не на последно по важност място: вероятността за евентуална изневяра може да бъде изчислена само при нежния пол, при мъжете, оказва се, тя не може да бъде научно предсказана и доказана.

Понякога социалната съвместимост е толкова силна, че потиска биологичната.

Анализ на гените

Което не попречило на Бен да прояви тайнственост при пристигането на резултатите му. „Не ми позволи да отворя плика му в негово отсъствие“, спомня си Лора. „Не е ли странно, че предложи тялото си на науката по начин, по който не се бе доверявал на мен?“ Бен й споделил обаче, че е 100-процентов викинг. Тя се оказала 100-процентова еврейка. Анализът на гените им потвърдил онова, което те вече подозирали: че няма абсолютно никакъв смисъл да кръстосват кръвните си линии. „Надявам се все пак да намерим начин да останем заедно. Има куп причини да се разделим, особено когато децата пораснат. Но си мисля също, че можем да изброим куп прилики помежду ни“, размишлява Лора.

Сърцето или науката?

Излиза, че сме обречени да създаваме несъзнателно сложни връзки с хора, напълно различни от нас, в името на здраво поколение. А после, когато поколението напусне семейното гнездо, оставаме с някого, който ни е по-чужд и от приятел. Разбира се, както казва Лора, има и оптимистично тълкуване на нещата. И двамата с Бен са хора – от един и същи вид, от една и съща ера, което отваря пред тях пътека, достатъчно широка, за да се опитат да вървят по нея заедно. Четох някъде, че човешкото сърце е създадено да бие 2 милиарда пъти в живота. И нито удар повече. Което означава, че всички споделяме огромна лична болка, еднаква за всички култури и континенти, свързваща ни като мост – страха от смъртта. Някои от нас се борят с него, създавайки деца, пишейки книги, песни, блогове или разчитайки на криозамразяването на телата. Но страхът е общ. И ни прави хора. Все още смъртни хора. Да вдигнем тост за двама крайно различни, но крайно еднакви души едновременно! За мъжкото и за женското мислене и за общото им настояще на ужасно объркани половинки. Които все още се „заплюват“ по старомодния, не по буквалния начин.

Еволюция с главно „Е“

Сещате ли се за експеримента с потните тениски? 20 мъже спали с памучни тениски няколко нощи, а после 20 жени избирали мъжете по аромата на тениските им. Изследователи анализирали имунните системи на доброволците, за да установят, че харесването събрало в двойки участници с различни компоненти на имунните системи. Еволюция с главно Е, върху която по-късно се основават модерните днес ДНК тестове! Тя не иска да избираме партньори с имунни системи като нашата, а обяснението за това е, че различията ще дадат на децата ни шанс за още по-добре развит защитен механизъм.

Текст Петра Денчева

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser