Преминете към основното съдържание

Домакиня или кариеристка? Има ли правилен избор?

И въобще необходимо ли е да има конфликт, когато съществува правото на свободен избор

© iStock

Конфликтът между работещите жени и тези, които са избрали да се грижат за дома, не утихва. Веднъж станах свидетел на следния спор. Домакинята каза: „Ходите на работа и оставяте децата ви да бъдат отглеждани от детегледачки и ясли. И ги виждате само по празниците!“. Кариеристката обаче не й остана длъжна: „Стойте си вкъщи и нека мозъкът ви ръждясва като двигател на „Москвич“. Но истината е, че този конфликт се дължи на факта, че всяка от участничките в спора дълбоко в душата си не е удовлетворена от начина си на живот. Ако жената в действителност е намерила себе си в домашната среда или в офиса, то тя няма да си губи времето, за да доказва своето щастие на околните. Те по-скоро ще заявят категорично: „Да, имам приятелки, които много се учудват на желанието ми да съм домакиня, но аз им казвам, че това ми харесва, и чувствам, че трябва да живея точно по този начин“.

© iStock

Работеща домакиня

Има обаче и един друг тип жени, които съчетават перфектната кариеристка с идеалната домакиня. И те, между другото, не са никак малко. 29-годишната Емилия, която се занимава с дигитален маркетинг, работи на пълен работен ден, но и върши по-голямата част от домакинската работа. „Мога да кажа на съпруга си да пусне пералня, но за мен е по-лесно аз да го направя“, споделя ми тя, без да негодува от факта, че след работа влиза в ролята на домакиня. „Мъжът ми винаги ми благодаря и прави малки жестове на внимание. Което ме кара да се чувствам оценена“, допълва Емилия. Но този вариант изисква наистина големи усилия от страна на жената и надали едно „Благодаря“ ще бъде достатъчно завинаги. Желанието на работещите домакини да бъдат перфектни навсякъде и да докажат пред себе си, а и пред обществото, че могат да се справят идеално и на двете места, обаче може да доведе до житейски бърнаут.

© iStock

Има ли правилен избор?

Въпросът е реторичен. Разбира се, че всеки е свободен да избира как да живее живота си. Важното е да го направи, защото наистина го иска, а не защото обществото го очаква. Но за мен винаги е изненадващо, когато чуя жена на моите години (30+) да реши да си остане вкъщи. Моето мнение е, че за да бъде напълно удовлетворена от живота си, жената трябва да има семейство, но и кариера. И двете неща не трябва да пречат едно на друго – офисът си е офис и той няма място у дома. Това е моята истина. Не сте съгласни с нея? Нямам нищо против.

Новите домакини са млади, образовани и наистина искат да си стоят вкъщи

Вижте повече

Новите домакини са млади, образовани и наистина искат да си стоят вкъщи

Все повече милениали правят съзнателен избор да бъдат домакини и да се грижат за семейството си, вместо да градят кариера

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser