Преминете към основното съдържание

Домашен хюга кът за четене

Вдъхновяваме се от датчаните и скандинавския дизайн. Добавяме акценти в актуалните трендове. И се сгушваме на топло в нашия домашен книжен остров
Разположете кътa така, че да използвате естествената светлина в стаята.
Разположете кътa така, че да използвате естествената светлина в стаята. © iStock

Ако обичате усамотението с книга в ръка, знаете, че и съвсем малко пространство е достатъчно, за да потънете в друг свят. Разполагате ли обаче с няколко квадратни метра, вземете максимума от тях.

Разположете кътчето си така, че да използвате естествената светлина в стаята. Не пропускайте и декоративните възглавници, одеялото, мекото килимче под краката ви (които можете да вдигнете и върху помощна табуретка).

Задължителните елементи

  • Удобният стол – непременно с облегалка и мека тапицерия. Кресло, фотьойл или люлеещ се – още по-добре. Пуфовете, пейките и лежанките също са вариант.
  • Настлоната лампа или лампионът – ще оцените допълнителната светлина в късните вечери.
  • Помощната масичка – за любимата напитка, цветята и бележник с химикалка
  • Етажерката – тук четивата ви ще са винаги на една ръка разстояние.

© pressloft.com, Лампион Le Klint от www.einrichten-design.de

Хюга уют

Хюга (от датската дума hygge) е тайната на датчаните за щастлив живот. Философия, която явно е толкова успешна, че вече целият свят се учи от Скандинавието на изкуството да живее уютно.

Когато говорим за интериорен дизайн, хюга са онези елементи, които внасят в дома спокойствие, комфорт, надежда. Правят го притегателно място за цялото семейство, за приятели, за празничните събирания с роднините, без да отнемат от цялото това щастие и в моментите, когато ние най-добре сами.

© iStock, Хюга уютът е лесен за постигане, иска се само малко креативност.

Тогава хюга се превръща в наслада от уединението. Изпитайте го, като аранжирате свой кът за вглъбяване в книгите. Ето 3 идеи как:

  1. Класиката тук е пейка под прозореца, която в много случаи е усвоен с възглавници или тапициран като седящо място вътрешен перваз.
  2. Типи палатката е поредният индиански тренд в интериора. И не, не е само за деца!
  3. Ако мястото за излежаване все не ви е достатъчно, разпрострете се на пода с меко килимче и цял отбор възглавници.

Месинг мода

Ето какво е актуално в момента по отношение на цветове, материи и съчетания в интериора: бляскавите метали и особено месингът, ретро кадифето, пастелните тонове и най-вече милениал розовото, белият мрамор и интересните геометрични фигури. Вариантите да ги комбинирате в асамблирането на своя книжен оазис са, разбира се, безброй!

© pressloft.com, Идея от MiaFleur (www.miafleur.com)

  1. В сила е модата на месинга и геометричните фигури. Масата може да е с плот от бял мрамор (също актуален тренд) или изцяло метална, а столът – с ретро кадифе.
  2. Розов кварц, пудрено или пастелно розово– както и да го наречете, то стопля студеното излъчване на месинга.
  3. Древна Гърция и посланията за познанието, интелекта и начетеността се вписват във всеки кът за четене - под формата на подпори за книги, стикери за стена, картини и други декоративни елементи.
messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser