Преминете към основното съдържание

Домашното насилие: освен шокиращи цифри има и добри новини

Българският топ модел Ивелина Чоева е автор на идеята
Ивелина Чоева
Ивелина Чоева

Според статистиката всяка четвърта, дори всяка трета жена в България е жертва на домашно насилие – това са 1 милион българки. Повече от 50% от жените, чийто живот е отнет умишлено, са убити от интимните си партньори или от членове на семейството. На всеки час 15 жени в България стават жертва на домашно насилие.

Да, цифрите са шокиращи. Но от време на време има и добри новини. Такава споделяме днес с вас.

Мобилно приложение, специално разработено за нуждите на жертви на домашно насилие, ще бъде представено следващата седмица. Реализирано е по идея на българския топ модел Ивелина Чоева, която е и създател на сдружение „Помощ за теб“. Сред функционалностите на апликацията е възможността за локализация на жертвата, както и на най-близките центрове за подкрепа според местоположението. Национални 24-часови линии за помощ, както и бърз бутон за набиране на тел.112 също са включени. Тест с въпроси, подготвени от психолог, установява дали дадено лице е под форма на домашно насилие, а в секцията „Моят дневник“ може да се проследява, записва и документира всякакъв вид насилие.


ДРАМА ЛИ Е ЕДИН ШАМАР?


Приложението „За теб“ разполага и с образователни материали относно различните форми на домашно насилие, видовете подкрепа, онлайн ръководство за сигурност и съвети за напускане на насилствена връзка.

Ето и още малко статистика. 70% от жените в 8 държави от Източна Европа са били жертви на сексуален тормоз, преследване, домашно насилие или други форми на насилие от 15-годишна възраст. 60% от жените казват, че са били подложени на психологически натиск. 23% са били физически и сексуално малтретирани от партньора си.

На 19 септември в галерия Nova Art Space, където музикален домакин ще бъде певицата Жана Бергендорф, ще бъде представена и изложбата на Васил Германов, състояща се от 12 актови фотографии с участието на Анита Ушакова. В края на вечерта те ще бъдат разпродадени на търг, средствата ще бъдат използвани за един от помощните центрове у нас в подкрепа на жени жертви на домашно насилие.

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser