Преминете към основното съдържание

Дороти Такев: “Ще продължаваме да правим изкуство, а не пари”

Младата певица в специално интервю за elle.bg
Дороти Такев
Дороти Такев © Личен архив

Когато за първи път чух и гледах песента й Flyn' High, част от видео поредицата Make Art Not Euro, я оставих на repeat и бързо се разрових да разбера коя е Дороти. Приятно се изненадах, че е българка, но се чудех как този глас вече не е проглушил родната ни сцена. Да, гласът й е разпознаваем и сякаш е събрал цялата й младост, дързост и любов към музиката в себе си. С нетърпение ще го чуем на живо на тазгодишния A to JazZ Festival, който отново е на познатото място – Южния парк, а датите са 7,8 и 9-и юли, защото Дороти и нейната банда ще бъдат част от него. Какво е да си самопродуциращ се изпълнител, как „построяваш“ собствената си сцена и защо по пътя към успеха никога не трябва да бъдеш сам, споделя самата певица пред elle.bg.

Ти ли избра музиката или тя избра теб?

Определено мога да кажа, че тя избра мен! Нищо друго не ми е било по-интересно и по-вълнуващо, пълно с всякакъв тип загадки.

Знам, че е трудно за млад артист да намери своята сцена в България. Ти успя ли да намериш своята?

Сцена се строи и се чувствам част от моята вече построена, откакто намерих музикалния си екип от Антон Пиперов – бас китара, Ангел Дюлгеров – китара и Росен Ватев - барабани. Първо- страхотни хора, което е най-важното, и след това невероятни музиканти.

С какви трудности се сблъскваш тук, кои са твоите вятърни мелници?

Трудности... всеки ден. Изключително интересно е разрешаването на казуси, към които никога нямаш представа как точно дори да подходиш. За един самопродуциращ се артист ежедневието преминава в сблъсъци на всякакви теми. Започваме от работа с хора, това дори е достатъчно. Работиш по собствено виждане, което само ако си късметлия ще успееш да преведеш на съответния език, спрямо човека, с когото разговаряш. Било то музикант, сценарист, режисьор, фризьор или стилист. Смятам се за късметлийка, тъй като имам сродни души в повечето от тези сфери.

За един самопродуциращ се артист ежедневието преминава в сблъсъци на всякакви теми.

Съвсем наскоро получи награда на журито на BG MUSIC FESTIVAL за песента ти „Може ли пак“. Стимул, надежда, популярност – какво за теб за тези признания?

Много се радвам,че точно това парче беше наградено и за мен беше наистина изненадващо, тъй като то беше по-различно от останалите. Моето наблюдение, е че в България новите неща много, много бавно си проправят път и българина първо отхвърля новото. Бих казала надежда, имаше песни с доста по-познати ритми и звучене, но журито пък реши аз да взема първото място,така че явно може пак и това ме радва.

Колко време отнема на един изпълнител или поне на теб самата ти отне, за да намериш своя стил така, че да се отличаваш без да подражаваш?

Според мен един артист се оформя спрямо вкуса си и хората, които среща по пътя си. Не искам никога да намирам стила си, посоката е важното, а след реализирането на един проект тя винаги трябва да се променя.

Открих те чрез видео поредицата Make Art Not Euro, която заснемате в Амстердам. Признавам, че много ми харесва. Как се стигна до този проект и какво е посланието му?

Много се радвам! Режисьор на видеата е Велина Балинова, която е главният виновник за случилото се. Тя ни свърза с Александър Недялков и Севделин Стоянов - снимачният екип, и полетяхме из Амстердам заедно. По музиката работих с различен екип за всяко парче и съчетанието на тези песни с визуалното съдържание направиха проекта жесток! Заглавието на визуалния кратък албум само ни намери, изписано на една тухлена стена в северната част на Амстердам. Грандиозно, гигантско и оранжево, невъзможно за подминаване, намери достойно мястото си в “Chapter 3”. Както самият работен процес и атмосферата, усеща се когато човек работи с удоволствие по проект, който наистина го интригува. Събрах непознати хора да работим заедно по моята идея, доста амбициозно. Когато всеки добави от себе си, различни идеи и възгледи, вариантите са два – катастрофа или удовлетворение. В нашия случай беше второто. Посланието се носеше през цялото време, много преди заглавието да ни намери. Трябва да се работи с кеф и без предразсъдъци, за да създадеш нещо стойностно, а не просто да изкараш поредните пари - Make Art Not Euro.

Ще те гледаме на сцената на тазгодишния фестивал A to JazZ. Вълнуваш ли се, че ще се качиш на една сцена с имена от световната джаз сцена?

Няма как да не се вълнувам. Очарована съм от поканата и с бандата ще направим страхотно музикално шоу. Нямам търпение!

Когато всеки добави от себе си, различни идеи и възгледи, вариантите са два – катастрофа или удовлетворение. В нашия случай беше второто.

Кои са твоите вдъхновения и вдъхновители в музиката?

Те са адски много... както по-рано казах - посоката се мени. В момента слушам Jhene Aiko, Big Sean, Bobo and the Gang, J. Cole, Ангел Ковачев, Волен Милчев (навсякъде).

Външният вид и стилът на един изпълнител също допринасят за неговата индивидуалност. Ти можеш ли да определиш своя и доколко се влияеш от модата?

С риск да се потретя, стилът ми също се променя постоянно, в зависимост от посоката. Даже не бих казала,че деля стил на музика със стил на обличане. Всичко върви ръка за ръка. До голяма степен се влияя от модата, но обичам да експериментирам с визията си като черпя вдъхновение не само от последно нашумелите тенденции.

В момента живееш тук, но би ли заминала накъде другаде да се развиваш като изпълнител?

Разбира се! Но не и без бандата. Доста дълго време ни отне да се открием и нещата, върху които работим в момента, са света ми.

Къде още можем да те слушаме това лято?

След A to JazZ, отиваме да творим на морските брегове и първата спирка по пътя ще бъде във Варна, на 29 юли в клуб Ментол.

Какво ще бъде лятото на Дороти?

Чисто предизвикателство! Много планове сме скроили, много работа и все от приятната. Ще продължаваме да правим изкуство, а не пари.  

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser