Преминете към основното съдържание

Драмата ескалира: автобиографията на принц Хари със скандално заглавие

Братът на принц Уилям се нарече "резервен", давайки да се разбере, че винаги е бил встрани и някак излишен. Анализираме първите подробности и как те са свързани със старата английска фраза Heir and Spare.

На 27 октомври излезе сензационната корица на автобиографичните мемоари на принц Хари, които ще бъдат публикувани на 10 януари 2023 г. На снимката читателите виждат херцога в анфас: кадърът е направен от Рамона Розалес, личният фотограф на Съсекс.

Що се отнася до заглавието на книгата, Хари и неговите издатели решиха лаконично да поставят на корицата думата "Spare" (от англ. spare), която всъщност се корени в старата английска фразата Heir and Spare („наследник и резервен“), която е въведена в практиката на британското наследство като термин. Според тази практика короната винаги трябва да има наследник и брат/сестра, които могат да поемат властта в случай на смърт на по-възрастния. Исторически това позволява на монарсите да оставят властта в ръцете на една династия, гарантирайки стабилността и благосъстоянието на короната.

Парадоксът е, че принц Хари престана да бъде „резервен“ след раждането на първото дете на принц Уилям и Кейт Мидълтън, защото сега принцеса Шарлот е по същество „резервна“. Именно тя е наследник на трона в случай на нещастие с Джордж или докато се роди първородното му дете.

Вероятно това заглавие на книгата е избрано, за да напомня на читателите за ролята на принц Хари - той остава наследник, макар и не резервен.

Маркъс Доул, изпълнителен директор на Penguin Random House, обяви, че мемоарите на принц Хари ще съдържат най-откровените подробности от живота на кралското семейство. Съобщава се, че книгата ще бъде достъпна в печатна и аудио версия, а дублажът е направен от самия херцог.

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser