Преминете към основното съдържание

Два дни за любов

За Свети Валентин подарете кратко пътуване според темперамента на вашата двойка
© Shutterstock

© Shutterstock, Пафос, о-в Кипър

На романтична вълна

Там, където е родена Афродита

Според легендата богинята на любовта и красотата Афродита била родена от морската пяна край Пафос, Кипър, след като Кронос отрязал мъжествеността на Уран. От падналата кръв и семенна течност се родила най-хубавата сред хубавите. Има и друга версия за раждането на богинята, в която тя е дъщеря на Зевс и Диона. Първата обаче е по-популярна, по-романтична и някак по-вълшебна. Каква по-подходяща дестинация от тази за романтично настроени натури!

Крайбрежният град Пафос се намира в югозападната част на Кипър. Има доста забележителности, сред които скалата на Афродита, баните на богинята, фонтанът на любовта. В близкото село Куклия се намира храмът на Афродита.

© Shutterstock, град Бран, Румъния

Ексцентрични

До замъка на Дракула

Да, за страховития вампир става дума. Замъкът на Дракула се намира в румънския град Бран. Легендата разказва, че Влад Цепеш (Дракула) е бил честен и справедлив владетел, лудо влюбен в своята съпруга – факт, използван умело от неговите врагове. По време на един от военните походи на Влад противниците му изпратили фалшиво писмо на жена му, в което се съобщавало за смъртта на графа на бойното поле. От мъка тя се самоубила, като скочила от кулата на замъка. След вестта за нейната кончина Влад се променил и станал вампир.

Влад Цепеш никога не е живял в замъка Бран, а е бил тикнат в тъмницата му за няколко дни. Което не пречи местните да се издържат от вампирската легенда. Турът из замъка отнема час, но си оставете време и за разходка из околността.

© Shutterstock, Ла Грав, Франция

За любители на адреналина

На ски във Франция

Ако и двамата обичате удоволствията, които учестяват пулса и буквално спират дъха, то идете на ски във Франция. Макар и за кратко. Малкото селце Ла Грав е идеалното място за почитатели на фрий райд карането на ски и сноуборд и изобщо за онези, които предпочитат извънпистовите удоволствия. А ако дивото ви омръзне, само на 35 км наоколо се намират три големи курорта, където се предлагат всякакви екстри.

Кабинковият лифт ще ви изкачи на височина 3200 м, пътуването до върха трае около половин час, а общата денивелация е 2150 м. Следва спускане, което не е за изпускане. Гарантираме!

© Shutterstock, Монте Карло

От най-висок клас

Сред блясъка на Монте Карло

Общото между Формула 1, Джеймс Бонд, бляскавитe красавици и хиляди любовни развръзки: Монте Карло! Тук лъскавият живот кипи 24 часа в денонощието. Ако искате да се почувствате като на червения килим, то това е мястото. А и в Монте Карло е съвсем в реда на нещата да видите звезда от червения килим на живо. Градът е притегателен център за кралски особи, милионери, холивудски величия и известни личности от всякакво естество. И още – в Монте Карло ще задоволите и най-смелите си модни фантазии.

Монте Карло се слави като столица на Монако, но на практика е един от кварталите на града-държава. Задължително вижте Голямото казино – най-старото в света (открито официално през 1886 г., проектирано от Шарл Гарние).

© Shutterstock, Велико Търново

На една ръка

По стръмните улици на Търново

Няма нито блясъка на Монте Карло, нито неговите звезди, но си приличат. Общото между Велико Търново и столицата на хазарта са сградите, „накацали“ една върху друга по хълмовете. Разликата е, че старопрестолният ни град си има истинска рицарска легенда, каквато Монте Карло няма. Според преданието по време на Втората българска държава в една от кулите на „Царевец“ бил затворен Балдуин Фландърски, който отхвърлил ухажванията на българската царица и за наказание тя наредила да бъде убит.

Търново е идеалният вариант за уикенд, който няма да натовари бюджета, но ще ви донесе много приятни емоции. Освен „Самоводската чаршия“ и крепостта „Царевец“ може да разгледате и някой от многобройните околни манастири.

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser