Преминете към основното съдържание

Единство чрез танц: Маргарита Арзанян пази арменското културно наследство

Маргарита разказва как от собствено танцово студио в Санкт Петербург е стигнала до член на Международния танцов съвет (CID - International Dance Council), както и за новите си проекти и за това как арменската култура се предава чрез танца.

Маргарита Арзанян е професионална танцьорка и преподавателка по арменски етнически танци. Тя преподава на деца и възрастни и провежда безплатни семинари по целия свят. В нейните часове учениците изучават не само последователността на движенията, но и историята и културата на арменския народ.

Маргарита разказа как от собствено танцово студио в Санкт Петербург е стигнала до член на Международния танцов съвет (CID - International Dance Council), както и за новите си проекти и за това как арменската култура се предава чрез танца.

От танцовия ансамбъл до международните мастър класове

Танците винаги са били неразделна част от живота на Маргарита. Но именно с арменския танцов ансамбъл започва запознанството и любовта ѝ към арменските етно танци.

За разлика от други ансамбли, в които танцьорите учат танц по хореография на хореограф, членовете на този ансамбъл учат танци, които се предават от поколение на поколение.

Като член на ансамбъла Маргарита участва в много концерти и в крайна сметка става почетен член на Общоруската танцова организация.

Маргарита започва не само да свири с ансамбъла, но и да преподава. Тя винаги е осъзнавала важността на запазването на арменската култура, а най-добрият начин да го направи е да предаде опита си на по-младите поколения. Нейният ентусиазъм, любов към танца и арменската култура вдъхновяват много родители да изпращат децата си в групите й.

Но дори и докато работи в студиото си, Маргарита чувства нуждата да направи повече за своя народ, да преподава арменски етнически танци не само в Санкт Петербург, но и в други градове и държави. Така възниква идеята за провеждане на безплатни майсторски класове за широк кръг от хора. Този подход спомага за популяризирането на културата и обединяването на арменската общност в много градове.

Посещавайки такива майсторски класове, хората започват да общуват извън часовете и да прекарват свободното си време заедно, което спомага за укрепване на социалните връзки в диаспората.

Постепенно за талантливата учителка се заговори и извън Санкт Петербург, в европейските страни и САЩ. Маргарита става член на Международния танцов съвет (CID), който е най-висшата официална организация, обединяваща личности, свързани с всякакъв вид танцово изкуство по света.

Основният резултат от сътрудничеството ѝ с международната организация е популяризирането на арменската култура. Така CID, с подкрепата на ЮНЕСКО, организира онлайн конференция за арменските танци за всички желаещи и Маргарита взе участие в нея.

Арменското културно наследство: гласът на предците през вековете

Днес има много танцови групи с различни стилове и похвати. И всеки намира нещо за себе си. Днешният танц е посветен на освобождението, енергията, здравето, опознаването на собственото тяло и способностите.

Но цялото това разнообразие се корени в етническите танци на различните култури. Арменският танц е един от тях.

Много цивилизации, култури и националности са пропаднали в бездната на историята. Завоевателни войни, изтребване на народи, заличаване на паметници на културата, забрана на езика и религията, принудително изселване - тези и много други нещастия са довели до изчезването на културите в много страни.

Арменската култура се е сблъсквала с всички тези проблеми. Като една от най-старите култури, датираща от хиляди години преди Христа, арменската култура можеше просто да изчезне в началото на миналия век.

Масовите убийства на арменци в края на XIX в., клането в Смирна и геноцидът през 1915 г. водят не само до много жертви, но и до това, че много арменци трябва да напуснат домовете си, за да се спасят.

Днес има арменски диаспори в различни части на света. Въпреки различните места на пребиваване и безусловното си уважение към културите на страните, които са ги приели, арменците имат топло сърце към своите корени и почитат историята и традициите си.

Влиянието на арменската култура може да се види в културите на други региони и народи; следователно загубата на цял пласт от хилядолетна история би била незаменима загуба за общото културно наследство.

Например, познаваме много видове арменски танци. Огромен пласт заемат колективните танци, които според етнографите по-късно са възприети от съседните мюсюлмански народи.

Арменците са преживели много трудности, но са успели да съхранят творческата сила на своя народ и да пренесат частици от историята си през вековете. Днешните културни дейци ценят тези знания и ги вдъхват отново живот.

Маргарита говори за всичко това в майсторските си класове и в работата си с ученици.

Танцуване с историята

Както и в ансамбъла, в който участва Маргарита, тя учи учениците си на танц с история, а не само на постановка. В етническите танци няма случайни или просто красиви движения, които не носят никаква информация. Всяко движение на ръката, сближаване на група танцьори или скок имат смисъл. Той може да бъде имитация на движения на животни, защита от зли духове, обвързване в брачен съюз, национално веселие или военен танц.

Пандемията промени редовния график на танцовите компании и студиа. Много събития са отменени. Сега обаче танцовата индустрия бавно се връща към живот и тази година се провеждат все повече събития.

Днес Маргарита отново активно предлага майсторски класове по арменски етнически танци. Нейните ученици все по-често посещават и участват в културни събития. Например тази година те вече участваха в няколко концерта, един от които беше посветен на Деня на паметта на арменския геноцид в Османска Турция и се проведе на Таймс Скуеър в Ню Йорк.

Планове и бъдещи проекти

Маргарита планира да посети още градове в САЩ и Европа с работни срещи и да запознае всички с уникалната арменска култура.

Но танцът не е единственият начин за опазване на културното наследство. В момента Маргарита работи активно върху книга за деца за арменските етно танци. Това ще запознае и заинтересува още повече хора.

Книгата може да систематизира всички знания, да разкаже историята на произхода на този или онзи вид танц, както и да предаде древни арменски легенди. Всичко това е безценно културно наследство, което трябва да бъде запазено. В него са съсредоточени огромна енергия и стремеж на много поколения арменци.

Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser