Преминете към основното съдържание

Една година без Лагерфелд. Припомняме си влиятелните творения на дизайнера

На днешна дата, преди една година, светът на модата се сбогува с легендарния дизайнер

© getty

Модата не е същата без влиятелните идеи на един от най-продуктивните дизайнери на нашето време. Една година след смъртта на Лагерфелд се връщаме назад във времето да си припомним креативните му дизайни на модния подиум на къщите, за които той дълги години влияейки върху тяхната идентичност.

ЕСТЕТИКАТА НА CHLOE

Преди да работи в Chanel, Лагерфелд прави дизайни за бохемската модна къща Chloe. На снимката тук той е заедно с модел от пролетната си колекция за 1974 г. Докато е там, Лагерфелд злага романтичните корени на бранда чрез смели щампи и свободни рокли.

КОСТЮМИТЕ НА CHANEL

Докато работи за Chanel Лагерфелд си позволява да експериментира с класическия силует на Коко като всеки сезон залага на нещо съвременно - сака от деним, поли от кожа, големи плетени пуловер - въображението на Кайзера на модата няма граници, дори когато трябва да работи в стриктни рамки. За пролетно-лятната колекция за висша мода дизайнерът намекна за фокуса на марката върху устойчивостта, украсявайки един от костюмите с фино нарязани парчета дърво.

ЛОГОТО НА CHANEL

Знаменитото заключено лого "C" днес можеше да не е върху продуктите на Chanel, ако не беше Лагерфелд. Дизайнерът го модернизнира, когато през 1983-та прие ролята на творчески директор и започна да поставя емблематичното лого върху цял набор от дрехи и аксесоари на Chanel.

ЧАНТАТА FENDI

Mоже би най-известният аксесоар на Fendi е тънката багетна чанта - дизайн на Силвия Вентурини Фенди, единственият член на семейството, която продължава работи за италианския лейбъл. Но по време на управлението на Лагерфелд, тази чанта се превърна в култов моден артикул, след като всеки сезон той я преработва и добавя все нови и нови детайли.

КОСМИЧЕСКАТА ВИЗИЯ НА КАРА НА МЕТ ГАЛА

Музата на Лагерфелд от няколко години подкрепя марката, носейки техни дизайни по време на Met Gala. През 2017-та тя избра драматичен костюм, вдъхновен от научнофантастичния жанр. Костюмът ѝ се отличаваше с голямо деколте, остви рамена и бляскава текстура, контрастираща с гладкоизбръснатата сребриста глава на звездата.

ГИГАНТСКА ЧАНТА ОБРЪЧ

През 2013 г. Карл показа тази извънгабаритната чанта само на модния подиум, но по-късно по-малката ѝ версия стана налична в бутиците на марката. Лагерфелд обясни, че тя е фокусирана да бъде използвана за плажа и за това е толкова голяма, че да може да се поберат всичко необходимо в нея - включително хавлия, плажна козметика и дрехи за преобличане. Обръчите са там, за да се закачат на тях същите тези предмети.

7 урока, на които ни научи Карл Лагерфелд

Вижте повече

7 урока, на които ни научи Карл Лагерфелд

Днес Кайзера щеше да навърши 86

Как Карл Лагерфелд промени FENDI

Вижте повече

Как Карл Лагерфелд промени FENDI

Освен 6-те си ежегодишни колекции за CHANEL, талантливият дизайнер с неизчерпаемо въображение, в продължение на много години създаваше дрехи и за италианската модна марка

Кои са музите на Карл Лагерфелд?

Вижте повече

Кои са музите на Карл Лагерфелд?

От Кендъл Дженър до Линда Еванджелиста, вижте кои са музите на Кайзера на модата

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser