Преминете към основното съдържание

Една смела жена, която намери своя икигай

Дина Темелкова отказва да избира между всичко, което обича, и вместо това просто избира всичко, което обича
Дина Темелкова
Дина Темелкова © Личен архив

Дина Темелкова вече 20 години работи в корпоративния свят на бизнеса и технологиите, където е съчетавала ръководните постове с новата си роля на майка. Но успешната кариера и семейството съвсем не изчерпват силите ѝ и Дина намира време да обикаля света. Като голям фен на Япония например, тази година посещава Страната на изгряващото слънце. Раждането на сина ѝ не променя плановете за пътешествия, а добавя към тях още един член на семейния екипаж.

„От мига, в който се роди, продължихме да пътуваме. Качвали сме го като бебе в планината на 3 хиляди метра височина. Спеше прекрасно на минус 15 градуса“, спокойна е Дина. Към жаждата си за пътешествия отскоро тя добавя и страстта към изкуството. Тези, а също и други нейни интереси, си дават среща в най-новия й и най-личен проект – Къщата на София.

Благодарение на Дина, София си има къща с главно „К“!

Сгушена на тиха уличка в центъра на столицата, тази къща някога е била дом на великата прима на Народния театър – Адриана Будевска, а вече повече от година работи като арт пространство и място за организиране на различни събития, свързани с изкуство – премиери на книги, камерни концерти, изложби, но не само.


"ВСЯКА ЖЕНА ЗАСЛУЖАВА ДА НАМЕРИ ВРЕМЕ ЗА СЕБЕ СИ!"


Дина и екипът ѝ организират и лекции с водещи психолози, канят гости, които да говорят за холистичен живот или пък да представят различни култури по света (включително и японската, разбира се). Работят активно с фондацията на Йордан Камджалов. В Къщата всяка седмица репетират Ансамълът на неговата Музикална Лаборатория за Човека. Една от целите на екипа е и да припомня историите на великите си „съседи“, живели някога на същите улици, по които днес стъпваме забързано.

Това е фамилната къща на великата актриса Адриана Будевска – примата на Народния театър“

Прекрачвайки прага на новото арт пространство обаче, динамиката изведнъж се сменя с усещане за покой. Там, на фона на картините от поредната изложба, присядам с Дина насред нейния икигай и се потапям в историята на една жена, която отказва да избира между всичко, което обича, и вместо това просто избира всичко, което обича.

© Личен архив, Дина и Къщата на София

Дина, как откри Къщата на София?

Може да се каже, че тя ме повика. Това е фамилната къща на великата актриса Адриана Будевска – примата на Народния театър по времето на Кръстьо Сарафов. Като разбрах, че има такава история, се почувствах сигурна, че е подходяща за проекта ми. Друг силен за мен знак беше едно прекрасно ангелче от гипс, което стоеше в двора под цъфнала роза. Усетих, че това е мястото, в което искам нещата да се случват.

Как човек като теб – с успешна кариера в корпоративния свят, стига до идеята за собствено арт пространство?

Случи се постепенно. Преди това помагах в друга подобна къща, като част от женски клуб, в който се събирахме. Покрай този женски кръг постепенно разбрах, че искам да продължа да се занимавам с организиране на културни събития. Пожелах го като нов професионален път за мен.

От големите мултимилионни проекти до едно мъничко пространство в центъра на София

А какво се случи с кариерата ти?

Последният ми пост в корпоративния свят беше изпълнителен директор на Alcatel Lucent за България. След сливането на Nokia и Alcatel поех регионална позиция – отговарях за продажбите на Nokia Software в Централна и Източна Европа. Беше свързано с много пътувания, а вече имах малко дете.

Беше предизвикателство да се справям с всичко. И в един момент реших да избера предизвикателството да разработя собствен проект, свързан с култура и изкуство. Може би има значение, че моята майка работи в читалище и съм пораснала в такава среда. Не го бях планирала, но беше по-силно от мен. Сега, една година по-късно, разбирам, че това е моето нещо.

© Личен архив, Дина в двора на Къщата на София

Как ти помага твоят опит в бизнеса? 

Прилагам някои познания, свързани с финанси, организация и планиране, но тук е по-различно, защото работя с хора на изкуството. Опитвам се да превърна Къщата в малък, но устойчив бизнес.

Все още не мога да свикна с мащаба – от големите мултимилионни проекти до едно мъничко пространство в центъра на София. Може би това ме кара да продължавам да работя и по другите проекти, които ми дават финансовата независимост – в момента съм консултант по големи ИТ инфраструктурни проекти в областта на транспорта.

Къщата на София е точно това – моят икигай“

Успяваш да съчетаваш бизнес проектите с хобито?

Истината е, че това е доста скъпо мое хоби. През цялото време инвестирам. Но пък удовлетворението е огромно, тук съм се срещала с най-интересните хора. Има една много хубава дума в Япония – икигай, която определя щастието, че си открил своето призвание. Къщата на София е точно това – моят икигай.

А как се справяш с тези две призвания на фона на това, че си и майка?

Докато бях в майчинство, много щастливо майчинство, нямах идея да се връщам бързо на работа. Случайно или не, бях хедхънтната от компания за набиране на кадри. Включих се в интервютата на шега, но постепенно се почувствах готова да се върна на работа. Избраха ме измежду над 200 кандидата, повечето мъже. Не бях сигурна дали трябва да оставя малкото си дете и да се върна веднага на работа. Но приех. Майка ми пое грижата за детето, за което съм ѝ безкрайно благодарна.

© Личен архив, Този кадър на Дина е заснет за анонсирането ѝ като генерален директор за България на голяма компания. Дина току-що е изписана от болница със сина си след тежък инцидент. „Не знам как съм събрала сили за снимките, но съм щастлива, че успях“, усмихва се тя.

Имаше месеци наред, в които трябваше да пътувам в чужбина на различни конференции, обучения, събития. Детето ми беше много малко и след голяма травма, която преживяхме – инцидент с изгаряне, направих избора да кърмя по-дълго време. Затова в командировките моят мъж или майка ми ме придружаваха с бебето. Излизах от срещи, за да накърмя детето. Никой не разбра, че съм с бебе. Щастлива съм, че успях хем да си свърша работата, хем да бъда с детето си, вместо да съм на хиляди километри от него. Сега виждам, че това се случва и по света (премиерът на Нова Зеландия се яви на Общото събрание на ООН с бебето си – б.а.).

Жената може и да е майка, и да е успешна в своята кариера, и едновременно с това да има много хобита“

Жени като теб са доказателството, че когато сме пред дилема, тя може да бъде разрешена по повече от само двата начина, между които си представяме, че трябва да изберем.

Надявам се да е така. Вярвам, че няма нужда да се лишаваме от нещата, които обичаме – семейството, работата, новите интереси. Че има начин, когато има силно желание. Жената може и да е майка, и да е успешна в своята кариера, и едновременно с това да има много хобита, да пътува по целия свят... Всичко е възможно. Стига да имаш подкрепа от семейството, от близките ти хора.


КАКВО Е ДА СИ ГЛАВЕН РЕДАКТОР НА ELLE И МАЙКА НА 5 ДЕЦА


Как ролята на майка помага в работата на високи позиции в бизнеса?

Жените лидери, дори да не са биологични майки, подхождат с една идея по-грижовно към служителите си, към организациите, които ръководят. По-емпатични са, по-естествено им идва това. Умеят да създават един много необходим уют в работната атмосфера. Тази тема ми е любима, като жена от технологичния сектор.

Където жените май не сме толкова много, нали?

Точно така. Но ставаме все повече! Жените в технологичния сектор са изключително богатство и е доказано, че където има повече жени, резултатите са по-добри, микроклиматът се подобрява.

Тук през 40-те години се е събирала софийската бохема“

Винаги съм участвала в организации, които подкрепят развитието на жените в технологиите, част съм и в Съвета на жените в бизнеса в България, доста инициативи се случват по тази линия. В Къщата на София редовно правим събития, които също са по темата.

Толкова много динамика, а не изглеждаш уморена. Изглеждаш щастлива. Така ли се чувстваш? 

Мисля, че да. Продължавам да търся в различни посоки, да опитвам нови неща, да пътувам. Не съм решила за себе си дали напълно съм се откъснала от корпоративния свят. По-скоро търся някаква формула с повече лично време за нещата, свързани с изкуство.

© Личен архив, Дина в Къщата на София

И тук идва ролята на твоя цветен оазис. 

Вероятно е точно така. Много се надявам и кварталът да има нужда от този оазис. В съседство на нашата тиха уличка са живели невероятни българи от близкото минало – Елин Пелин, Димитър Димов, Кръстьо Сарафов, Валери Петров, Петър Димков, Парашкев Хаджиев, Стефан Дичев и Лиляна Дичева – неговата съпруга художник, която почина миналата година.

Успяхме да направим последната й изложба в Къщата на София. Тук през 40-те години се е събирала софийската бохема. Ние оживихме тази къща, този дух. И може би това по някакъв начин ни помага. А също и вярата, че щом си движен от любовта към нещата, които обичаш, Вселената ти праща и правилните хора, с които да ги правиш.

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser