Преминете към основното съдържание

Една с(т)илна жена в света на високите технологии

С Дарина Иванова, маркетинг директор на Huawei, си говорим за успехи, планове за бъдещето, часовници и флирта между модата и технологиите

Какво е да си жена в един мъжки свят като този на високите технологии? А какво е да заемаш в него лидерска позция? На тези въпроси може да отговори Дарина Иванова, която вече почти две години е маркетинг директор на Huawei за България и Северна Македония. Надали има нужда да ви напомням, че Huawei е един от световните лидери в областта на информационните и комуникационни технологии, комапнията, която успешно влага в продуктите си изкуствения интелект, обръщайки специално внимание не само на производителността, но и на дизайна на устройствата си, както и на желанията и очакванията на потребителите.

Определено отговорността, която лежи на раменете на Дарина не е никак малка. Но тя е от онези жени, при които сякаш всичко се случва с лекота. Веднага ще ви направи впечатление заради къдравата коса и сините очи, но и несъмнено ще запомните заради нейната интелигентност и сериозен професионален опит. И това са качествата, които категорично я превръщат в една истинска жена лидер. А днес имаме нужда от точно такива дами, нали?

Дари, познаваме се от почти две години и не си спомням да съм те виждала ядосана или намръщена. Откъде черпиш тази позитивна енергия, която струи от теб?

И аз си имам своите „лоши“ моменти, за които може би разбират най-близките ми, но като че ли винаги се стремя да мисля за хубавите неща, които ме очакват и в личен, и в професионален план.Това усещане и предчувствие за нещо хубаво пред мен ми дава страхотен заряд.


КОЙ ПОМАГА НА ИВЕТ ЛАЛОВА В ТРЕНИРОВКИТЕ?


В този смисъл се сетих и за един спор, който водихме наскоро с приятелки – дали жената лидер трябва да се държи мъжки или да използва женската деликатност в работата си. Ти как мислиш?

Мисля, че е в зависимост от ситуацията. В определени случаи вродената женска деликатност може да е много по-ефективна и печеливша стратегия.А и да бъдеш лидер не е обусловено от конкретния пол, то е съвкупност от качества и умения като решителност, харизматичност, вътрешна сила, морал, отдаденост и т.н.

Кой според теб е най-големият успех на Huawei за отминаващата година?

За мен най-големият успех не е в конкретните числа на ръст, а в това, че изграждаме все по-силна и емоционална връзка с потребителите ни в България. От създаването на специални промоции за тях до развиването на изцяло локални проекти като Huawei Smartphone Film Festival, филмите, в който са заснети изцяло с Huawei P30 Pro; конкурс за wallpaper дизайни, първото телевизионно шоу, заснето само със смартфон, фотографска изложба с български участници в регионален конкурс и т.н. В нашия Huawei Център за обслужване на клиенти пък може да се докоснете до марката или просто да изпиете едно кафе, докато получавате съвет за устройството си.

А какво да очакваме от вас през 2020 г.?

Много нови и разнообразни продукти, които ще допринесат за още по-пълно и качествено изживяване за нашите потребители. Нашата цел е да развием цяла една екосистема от взаимносвързани смарт продукти, които да променят начина, по който живеем, в изцяло положителен смисъл.

Какво отличава Huawei от останалите високотехнологични компании?

Това, че в центъра задължително поставяме потребителите. Техните нужди, очаквания, желания (дори и понякога неосъзнати). Нашите продукти са стремежът ни да отговорим и дори изпреварим тези очаквания по най-добрия начин, правейки водещите технологии достъпни и подобрявайки значително качеството ни на живот. Неслучайно Huawei е в челните места на компаниите (не само технологични) по размер на инвестиците в развойна дейност. Ежегодно, повече от между 10-15% от приходите на Huawei се инвестират в R&D процесите в компанията, за да отговорим на нуждите на потребителите ни с иновации, които да променят пазара и да повеждат индустрията напред.

Интересно ми е какво има в дамската ти чанта?

О, всеки път се изненадвам и аз. От стандартните за една женска чанта неща: козметика, парфюм и т.н., през тебешири, камъчета и рисунки на децата ми. Неизменни обаче са моят Huawei P30 Pro в цвят Breathing Crystal и бели Huawei FreeBuds 3 в кутийката им за безжично зареждане.

Виждам на ръката ти новия Huawei Watch GT 2. От личен опит знам, че той прави много повече от това да показва часа. Защо всеки има нужда от един Huawei Watch GT 2 в живота си?

Защото той ти помага да „изкараш“ най-доброто, на което си способен като представяне на ежедневна база и да покориш своите лични върхове. Той е твоят персонален асистент и професионален треньор в едно: следи физическата ти активност, качество на съня, ниво на стрес и т.н., оставяйки те свързан със света посредством възможността за получаване на обаждания, съобщения и т.н.

Huawei Watch GT 2 е доказателство за това, че смарт устройствата стават все по-умни и все по-стилни. Ще продължи ли този флирт между модата и технологиите и какво да очакваме в бъдеще?

О, да, мисля, че този флирт ще продължи да се задълбочава и ще прерасне в откровена любов. Всъщност, всички продукти от портфолиото ни са ясно доказателство за това. Синергията между технологии и мода е толкова наложена, че потребителите днес неизменно възприемат продукта като съвкупност от последни технологии и водещ дизайн. Доказателство за това е и фактът, че според изследванията ни за пазара в България дизайнът е един от водещите критерии за избор при смартфони.

Коледа е съвсем близо. Дай ни идея за хубав подарък за любим човек сред продуктите на Huawei.

Много обичам да подарявам, като за мен е много важен не само подаръкът, но и самият момент и емоцията на подаряване. За нея препоръчвам Huawei Watch GT 2. Можете да го персонализирате с послание, че мислите всяка минута за нея. За него чудесна изненада би била Huawei FreeBuds 3 - можете да добавите и специално подбран плейлист, в който всяка песен е вашето послание и признание към него.

Какво ще си пожелаеш, когато дигиталните стрелки на Huawei Watch GT2 „ударят“ 12 ч. и настъпи Новата година?

Една щастлива, светла, добра и успешна година за всички. Повече вяра в самите нас, в това, че можем да сбъднем мечтите си и да извървим пътя си към тях докрай по начина, по който сме си го представяли. Нашата коледна кампания се казва „Най-силната история си ти“ и мисля, че това е едно чудесно пожелание за мен, за близките ми и за вашите читатели. По-силни сме, отколкото си мислим, и можем да разчитаме на това.

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser